3/4/07

Schaak met kabinetsposten

18/02/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=743636
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=743268&IssueId=36203
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=743405&IssueId=36203
http://www.expert.ru/articles/2007/02/16/hozmedved/
http://www.rg.ru/2007/02/17/ivanov-putin.html
http://www.rg.ru/2007/02/17/kabinet.html


Poetin's benoemingen waren vrijdag en zaterdag het gesprek van de dag. Sergei Ivanov gaat van minister van defensie naar een vice-premierschap. Zijn vervanger wordt Anatoly Serdjoekov. Nieuw is ook Sergei Naryshkin. Daarnaast werd Ramzan Kadyrov benoemt tot president van Tsjetsjenië.

Volgens Rossiiskaya Gazeta denken de politicologen allereerst dat Poetin de kansen voor de twee mogelijke presidentskandidaten wil gelijktrekken. Sergei Ivanov krijgt nu dezelfde rang als Dmitri Medvedev omdat de laatste in de ratings een voorsprong begon te nemen. Ekspert merkt op dat de eerdere taak van Medvedev, de nationale projecten, als het ware een rode loper was. Medvedev krijgt nu het huisvestingsprobleem als bijzondere verantwoordelijkheid.

Niet alle politicologen zien het zo. Boenin merkt op dat er tot aan de verkiezingen niets te halen of te missen valt aan een langdurig proces als het huisvestingsprobleem. De nieuwe functie van Ivanov, zegt een andere expert, hoeft ook niet een voordeel te zijn. Aan de ene kant is hij niet langer direct verantwoordelijk voor misdaden in het leger, aan de andere kant kan hij niet meer als sterke man commentaar geven op buitenlandse dreigingen.

Volgens Khleb Pavlovksii speelt Poetin geen spelletje met opvolgers maar bouwt hij eenvoudigweg aan een strategie voor de toekomst: Het is naïef om te denken dat er na 2008 geen nationale projecten, driejarig budget en militaire hervormingen meer zullen zijn. Wat hij mijns inziens wil zeggen is dat de veranderingen in de inhoud van de desbetreffende posten minstens net zo veel zeggen over de koers die Rusland wil nemen dan de poppetjes op de posities.

Ivanov moet militair-industrieel complex redden
Ivanov was de laatste maanden al druk met het creëren van grote holdings in het militair-industriële complex voor onder andere scheepsbouw en vliegtuigbouw om deze takken van industrie een betere concurrentiepositie te geven ten opzichte van buitenlandse producenten. Het militair-industriële complex zal zich met name levensvatbaar moeten maken door meer voor de civiele markt te gaan produceren. Fradkov: We rekenen erop dat deze benoeming ons zal helpen om de Russische economie naar een nieuw niveau te trekken en de taak van de diversificatie van de economie te bevorderen alsmede de concurrentiepositie op de wereldmarkt te verbeteren.

Naryshkin
De derde vice-premier Sergei Naryshkin is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hij wordt afgeschilderd als een mannetje van Fradkov. Naryshkin moet overzicht behouden over de economische relaties met de verschillende blokken om Rusland heen.

De plannen van Fradkov, die ik vorige week beschreef, in herinnering nemend, lijkt het erop dat Poetin en Fradkov de binnenlandse en buitenlandse aspecten van economische ontwikkeling duidelijker willen scheiden. De achterliggende visie is duidelijk. Economisch beleid gericht op investeringen uit buitenland en export van ruwe materialen dient slechts de status quo. Wanneer Rusland de eigen economie wil ontwikkelen moet het zelf in verwerkingsindustrieën investeren.

Serdjoekov
Kommersant verbaast zich over de benoeming van voormalig hoofd van de belastingdienst Anatoly Serdjoekov tot minister van defensie. Terwijl Sergei Ivanov uit de inlichtingendienst kwam is Serdjoekov echt een civiel hoofd van het leger. De krant citeert Poetin die verklaart dat de nieuwe minister niet zozeer militaire maar vooral financiële en administratieve taken wacht.

Onder Ivanov groeide het militaire budget viervoudig. Serdjoekov moet ervoor zorgen dat het geld niet voor de zon verdwijnt. Serdjoekov wist in de belastingdienst corruptie en clanvorming tegen te gaan door actieve horizontale rotatie van zijn afdelingshoofden en het benoemen van vertrouwelingen uit het centrum op regionale functies.

No comments: