3/4/07

Wit-Rusland

30/01/2007
http://www.rg.ru/2007/01/29/nefteprovod.html
http://www.rg.ru/2007/01/29/lukashenko-neft.html


Loekashenka presenteert zich voor eigen volk als pro-Europees: Toen ik aan de macht kwam exporteerden we 85% van onze productie naar Rusland. Nu is dat nog maar de helft. Ik voelde toen al aan dat ik onze economie naar andere markten moesten leiden. Hij denkt ook dat Europa Wit Rusland nodig heeft voor het verzekeren van de energietoevoer.

Elders wordt echter druk gedacht over alternatieven. De Oekraïne kondigt aan binnen één etmaal een groot deel van de transportcapaciteit, die nu door Wit-Rusland gaat, te kunnen leveren. De pijpleiding Odessa-Brody vervoert nu olie oostwaarts richting de Zwarte Zee. Bij een toename van de hoeveelheid olie vanuit Rusland naar de EU wordt het rendabel de richting van het gebruik van de pijpleiding om te draaien.

Daarnaast wil Transneft een groot deel van de olie via schepen gaan vervoeren. Dit via de Russische haven Primorsk. De Polen zien wel wat in het idee omdat op dit moment alleen de haven van Gdansk de juiste capaciteit heeft om de olie van de schepen weer in de pijpleiding te krijgen.

No comments: