9/17/07

Benoeming Zoebkov

http://www.rg.ru/2007/09/13/zubkov.html
http://www.rg.ru/2007/09/13/zubkov-podrobnosti.html
http://www.expert.ru/articles/2007/09/13/zhertva/
http://www.expert.ru/articles/2007/09/12/oppa/
http://www.expert.ru/articles/2007/09/12/fradkov/
http://www.rg.ru/2007/09/14/gontmaher-pravitelstvo.html
http://www.rg.ru/2007/09/15/putin.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804767
http://www.rg.ru/2007/09/13/pravitelstvo-uhod.html


Premier Fradkov diende woensdag 12 september het ontslag van zijn regering in. Dezelfde dag benoemde President Poetin Viktor Zoebkov als opvolger van Fradkov. Vrijdag volgde de goedkeuring van het parlement. De persoon Zoebkov is voor iedereen een verassing. Gelijk wij in Nederland zeggen dat Poetin een konijn uit de hoge hoed tovert, zo spreekt Rossiiskaja Gazeta over Zoebkov als een konijn dat uit een cilinder getrokken wordt.

De krant schrijft dat de verwarring onder de politicologen volledig te begrijpen is. 99% van de commentatoren verwachtte hetzelfde scenario waarmee ook Poetin naar het hoogste ambt geloodst werd: de nieuwe premier zou presidentskandidaat nummer 1 zijn.

De meeste Russische commentatoren zijn het inmiddels wel eens: Zoebkov is niet de nieuwe president. Zijn opdracht is het vormen van de regering die het beleid van Poetin onder leiding van de toekomstige president moet waarborgen. In Nederland is deze functie in de regel voor de formateur. Gontmacher: ‘De opgave van Zoebkov is ervoor te zorgen dat de nieuwe president geen dure maanden verspilt aan de formatie van nieuwe overheidsstructuren en de selectie van zijn persoonlijke staf. Vanaf zijn eerste werk dag kan hij rekenen op een team dat geformeerd is voor het doel van het voorzetten van het beleid dat door Vladimir Poetin is vormgegeven.

Zoebkov zou overigens dit team ook zelf kunnen aanvoeren, als premier onder de volgende president. Tegen die tijd zijn er echter twee nieuwe machtsbronnen die Poetin’s voorkeur kunnen beïnvloeden. Ten eerste de partij ‘Verenigd Rusland’, dat mogelijk een klinkende overwinning behaald in de aankomende parlementsverkiezingen en ten tweede de straks door het volk gekozen nieuwe president.

Het vooruit formeren van de nieuwe regering geeft Poetin de relatieve zekerheid van een stabiele overgangsperiode, dwz geen gemorrel aan economisch beleid en het budget 2008-2010. Met deze extra zekerheid durft hij het risico aan om een presidentsverkiezing te organiseren met verschillende (aan zijn beleid loyale) kandidaten. Dit heeft hij al herhaaldelijk aan het volk beloofd en de benoeming van Zoebkov en niet één van de presidentskandidaten geeft aan dat dit scenario nog steeds zijn voorkeur heeft. Erg interessant voor de verdere uitwerking van dit scenario is de samenstelling van de nieuwe regering. Zou het zo zijn dat de echte presidentskandidaten niet op hun posities terugkeren, juist om op gelijke voet en zonder hulp van bestuurlijke middelen campagne te voeren?

Zoebkov heeft nog een zeer relevante kwaliteit die hem juist voor de komende periode geschikt maakt. Hij weet als voormalig toezichthouder financiële markten ook donders goed welke financiële belangen er spelen en wie proberen een slaatje uit de huidige verwarring te slaan. Of in de woorden van de journalist van Ekspert: ‘als gevolg van zijn vroegere werk heeft hij een koffer vol met compromitterend materiaal over alle belangrijke personen in de wereld.’Politicoloog Dmitrii Orlov ziet daarom in Zoebkov meer een toezichthouder dan een bestuurder.

Wie is Zoebkov

RG beschrijft hoe Zoebkov de Russische ‘autoriteit financiële markten’ vanaf de grond heeft opgebouwd. In het afgelopen jaar heeft Rosfinmonitoring de gegevens van meer dan 120.000 twijfelachtige transacties overgedragen aan de politie. (totale som ongeveer 25 miljard dollar). Op basis van deze gegevens zijn 502 wittebroodcriminelen berecht.

Twee jaar na de oprichting van Rosfinmonitoring in 2001 werd Rusland van de zwarte lijst van de FATF (Financial Action Task Force) gehaald, wat vervolgens leidde tot een stijging van Rusland in verschillende internationale ratings op het gebied van financiën en investeringen. Rusland is inmiddels ook lid van de FATF wat betekent dat experts uit 32 andere landen jaarlijks meer dan 100 Russische staats en private bedrijven controleren. Ook betrok Zoebkov Rusland bij internationale verdragen over de strijdt tegen corruptie en geldstromen voor terrorisme. Zoebkov, zo impliceert de krant, heeft Rusland een waardige plaats in de internationale financiële wereld bezorgd.

RG interviewde Zoebkov al herhaaldelijk en had zo al snel enkele kenmerkende uitspraken klaar: Zoebkov verwacht dat het nog een ruime tijd zal duren voordat inkomsten in Rusland transparant worden via een kredietgeschiedenis of betrouwbare belastinggegevens. Over de conventie van de Raad van Europa inzake het witwassen, de opsporing, de inbeslagneming en de confiscatie van opbrengsten van misdrijven en terrorismefinanciering, zegt hij dat dit verdrag Rusland de mogelijkheid geeft om serieuze aanpassingen te maken in de huidige wetgeving. Op de vraag hoe Rusland er uit zou zien wanneer men al 15 jaar geleden een toezichthouder op de financiële markt zou hebben aangesteld, antwoord hij dat er veel minder oligarchen zouden zijn. Nu is het van belang een normaal zakelijk klimaat te scheppen zonder schade toe te brengen aan de zakenwereld door te veel regulering.

Poetin verwijst in zijn uitlatingen over Zoebkov naar een verder verleden (een verleden verder dan hun periode van samenwerking in St. Petersburg): ‘Toentertijd stuurden ze hem naar de meest slechte sovchoz, een het sterven nabije sovchoz, maar hij transformeerde het bedrijf in de beste sovchoz van de Sovjet Unie. Het is een bescheiden vent, zegt de president. Hij zal er niets over zeggen.

Nieuwe regering
De belangrijkste taak van Zoebkov is het formeren van een nieuwe regering. Wanneer de formatie succesvol is, dwz wanneer er een effectief team gesmeed kan worden en Poetin tevreden is kan deze nieuwe regering nog wel even voort en vormt naast het al aangenomen budget voor 2008-2010 nog een buffer die de stabiliteit tijdens de overgang naar een nieuwe president moet waarborgen. De samenstelling van de nieuwe regering moet echter wel gericht zijn op de aanpak van de huidige problemen en ook de veranderende politieke voorkeuren onder de bevolking.

De stem van de bevolking wordt verwoord door de politieke partijen in het huidige parlement. Zoebkov bezocht hun vertegenwoordigers op donderdag. Met name de KPRF uitte ook via de pers hun voorkeuren voor de samenstelling van de nieuwe regering. De ministers Zoerabov (gezondheidszorg, sociale zaken) Gref (economische ontwikkeling en handel), Koedrin (financiën) en Foersenko (onderwijs) zouden hun bureaus mogen leegruimen. De positie van Zoebarov (gewraakte hervormingen van uitkeringsstelsel en falen van gratis medicijnverstrekking voor minima) lijkt een uitgemaakte zaak. Met de parlementaire verkiezingen op komst durft zelfs Verenigd Rusland hem niet langer te verdedigen. Naast Zoebarov ziet Verenigd Rusland geen toekomst in de minister van regionale ontwikkeling Jakovlev en de minister van cultuur en media Sokolov.

De formatie gaat niet alleen over de poppetjes maar ook over een herverdeling van ministeries. Jevgenii Gontmacher denkt dat het ministerie van economische ontwikkeling bevrijdt wordt van de vele extra taken zoals de regulering van in- en export om zich zo volledig op de ontwikkelingen van interne economie te richten. Voorts verwacht hij een vicepremier die het werk van dit ministerie alsmede de diensten die zich bezig houden met innovatie, concrete industriële sectoren en de bouw van infrastructuur gaat coördineren.

Het ministerie van zorg en sociaal beleid zal mogelijk opgesplitst worden in een ministerie van zorg, een ministerie van arbeid en een federale dienst voor gezinsvragen en sociale uitkeringen. Ook dit conglomeraat met toevoeging van sport en cultuur zal door een vicepremier gecoördineerd moeten worden.

Als gevolg van het politiek vermogen dat nu in de nieuwe regering gestopt wordt voorspelt Gontmacher in de eerste periode na de presidentsverkiezingen een machtsverschuiving van het Kremlin (presidentiële administratie) naar het Witte Huis (regering.

Poetin

Poetin had deze dagen ook een afspraak met de Valdai groep, een selecte groep internationale journalisten met wie de president al enkele malen in relatief ontspannen sfeer sprak.

Het belangrijkste resultaat van de ontmoeting was dat de internationale pers Poetin’s uitspraak nu niet te weten of hij zich ooit (2012) weer als president beschikbaar stelt interpreteert als ‘de intentie om dat wel te doen’. Zijn veelzeggende toevoeging haalde de internationale pers niet. ‘Ik hoop voor 2012 een interessanter iemand voor de baan te kunnen vinden.’

Over het aanstelen van een marionet zegt hij: ’Ik heb niet zo veel jaar geploeterd om Rusland aan een slappe president te geven. In Rusland overwint niet hij de sterk is, maar hij die het recht aan zijn zijde heeft’. (mogelijk citaat uit film brat2) Nog een uitspraak van mythische porporties: ’Ik ben geen politicus. Een politicus is iemand die politieke carrière heeft gemaakt. Dat heb ik niet gedaan. Ik ben een Russische burger die president werd.’

Rondje verkiezingen

http://www.rg.ru/2007/09/13/a175983.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804435
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804836
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804279
http://www.expert.ru/printissues/expert/2007/33/kak_borotsya_s_korrupciey/

In de luwte van de opwinding rond de benoeming van Zoebkov gaan de voorbereidingen voor de parlementaire verkiezingen voort. De huidige fase wordt gekenmerkt door interne strijdt om de verkiesbare plaatsen.

Verenigd Rusland ligt op koers. Er is een lijst van 600 namen van door de federale partijraad goedgekeurde regionale kandidaten. De definitieve regionale lijsten worden nu lokaal bepaald. Ook ontvingen de regionale afdelingen het voorlopig verkiezingsprogramma ter discussie. Het programma heet ‘het plan van Poetin’ en telt 30 pagina’s.

Rechtvaardig Rusland wordt geplaagd door intriges. Schreef ik vorige week nog dat de federale leiding niet wilde dat de lokale Peter R. de Vries uit Jekaterinaburg Jevgenii Roizman de regionale lijst zou aanvoeren, deze week sloeg ex agent Roizman terug. Het lokale partijbestuur dreigt alle werkzaamheden voor de verkiezingen te stoppen wanneer Roizman en de bekende bard Aleksandr Novikov de eerste twee plaatsen ontzegt worden.

Mij valt op dat Roizman genoemd wordt als kansrijke kandidaat voor de functie van burgermeester van Jekaterinaburg, dwz een belangrijke factor in de lokale politiek. Andere problemen binnen RR spelen zich in hetzelfde raamwerk af. Aleksandr Lebedev wil graag burgermeester van Moskou worden. Hij krijgt veel tegengas. Tarchov is burgemeester van Samara. Deze laatste dreigt zich terug te trekken als zijn protegés niet op verkiesbare plaatsen komen. Mogelijk hebben de intriges vooral een lokaal karakter. Ik denk dan aan steun van VR voor bepaalde groepen binnen de lokale afdelingen van RR die voor de lokale politiek belangrijke kandidaten op de achtergrond willen dringen. RR laat zich op zijn beurt als gevolg van de recente fusie van drie partijen makkelijke uiteenspelen.

Jabloko’s federale troika is officieel benoemt en bestaat uit partijleider Javlinksii, mensenrechtenactivist Segei Kovalev en Sergei Ivanenko. De partijconferentie zorgde nog voor wat interne opschudding. Elke partij moet minstens 80 regionale lijsten indienen. Er kunnen echter beter wat meer lijsten gemaakt worden om zocaan de veilige kant te zitten wanneer de Centrale Kiescommissie zou besluiten enkele regionale lijsten af te keuren.

Kopstukken uit de partij en aanvoerders van de lijsten in bijvoorbeeld St. Petersburg en Moskou willen echter het liefst zo min mogelijk regionale lijsten in hun eigen stad. Dit vergroot hun kans op een plaatsje in de Doema, mocht hun partij de 7% grens halen.

Verschillende partijen en groeperingen sluiten de rijen onder de vlag van ‘de patriotten van Rusland’. Het arsenaal aan bekende figuren groeit: Gennadii Semigin (partijleider patriotten van Rusland), Gennadii Seleznev (oprichter van de partij van de wedergeboorte van Rusland), Andrei Saveljev (partijleider ‘groots Rusland’), Dmitrii Rogozin (voormalig fractieleider van Rodina) Viktor Tsjerepkov (voormalig burgermeester Vladivostok en nu partijloos parlementariër), en Joeri Saveljev (parlementariër en voormalig lid RR.

Zjirinovskii wees dit weekend de door de Britten van de moord op Litvinenko verdachte Loegovoi aan als zijn tweede man. Gazeta.ru (sinds de nieuwe vormgeving mijn favoriet voor snelle nieuwsgaring) herdoopt de LDPR gekscherend in ‘Beledigd Rusland’.

Inhoud
Ekspert vraagt deze week aan SPS, VR en LDPR hoe zij de corruptie willen aanpakken.

SPS legt de schuld bij Poetin. ‘Toen de president aan de macht kwam bouwden we jaarlijks 6000 km weg voor ongeveer 40 miljard roebel. In 7 jaar tijd is het budget verdrievoudigd maar bouwen we slechts 2000 kilometer weg.’ ‘De overheidsverliezen ten gevolge van corruptie bedragen 50 miljard dollar per jaar.’ ‘We hebben voor het eerst in jaren zelfs de Oekraïne ingehaald’. Wat te doen? (1) Einde aan censuur in de media. Ambtenaren moeten bang zijn voor hun reputatie. (2) Maximaal aantal termijnen voor gouverneurs beperken tot twee. Herinvoering gekozen gouverneur. (3) Herstel politieke concurrentie, aanname wet ter bescherming van oppositie. (4) Aanname wet over belangenverstrengeling die stelt dat ambtenaren hun commerciële belangen en die van hun familieleden kenbaar moeten maken en overeenkomstig niet kunnen opereren in sectoren hun belangen liggen.

Verenigd Rusland reageert eerst als aangeschoten wild. Het thema corruptie zou het ideale instrument voor het populisme van de oppositiepartijen zijn. Dat wil echter niet zeggen dat VR geen plannen heeft. Corruptie als systematisch fenomeen is immers een bedreiging voor de staatsveiligheid en een rem op de verdere ontwikkeling van het land. Het ontgaat VR ook niet dat juist als gevolg van de systematische corruptie burgers zo weinig vertrouwen hebben in hun overheid. Daarom is er in het afgelopen jaar al veel gedaan. De Ratificatie internationale conventie inzake corruptiebestrijding maakt het mogelijk om in Rusland internationale standaarden in te voeren. In dat kader is er al een reeks wetswijzigingen voorbereid. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar dat,gestoeld op de Italiaanse aanpak, de bewijslast wil verleggen naar de ambtenaar. Heb je een buitenhuisje van een half miljoen dan moet je ook kunnen aantonen waar het geld vandaan komt. Voorts wil de partij een onafhankelijk orgaan voor de bestrijding van corruptie.

Zjirinovskii (LDPR) begint met een van zijn bekende tirades tegen de VS. Corruptie is een onderdeel van de campagne ter verzwakking van Rusland die de VS sinds 1945 voert. Zijn oplossing is het verminderen van het aantal ambtenaren en het vervijfvoudigen van hun salarissen. Tegenover de salarisverhoging staat dat alle kantoren camera’s krijgen en alle telefoons afgeluisterd mogen worden. Ook wil hij financiering van politieke partijen uit de private sector verbieden. De overheid zou politieke partijen uit het budget moeten financieren.

Divers nieuws binnenland

http://www.expert.ru/articles/2007/09/12/vainchtok_olimp/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804803&NodesID=4
Semen Vainsjtok, nu nog CEO van olietransporteur Transneft, gaat leiding geven aan het staatsbedrijf dat de Olympische spelen in Sotsji in 2014 organiseert. Ekspert beschrijft hem als ‘een capabel lobbyist, een goede manager, een vijand van het milieu en een volledig loyaal mens’. Het onteigeningsrecht in de provincie Krasnodar is met oog op de Olympische spelen versoepelt. Deze snellere procedure betreft alleen grond waarvoor Olympische objecten gepland staan.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804349
Dmitrii Kozak heeft tijdens een bezoek aan de republiek Ingoesjetië opgeroepen tot een grote schoonmaak binnen de Ingoesj politie- en veiligheidsorganen. De presidentieel afgevaardigde voor de Zuidelijke federale Okroeg beschuldigde de lokale organen van laksheid, corruptie en hulp aan strijders. Ook zouden zij hun acties niet coördineren met de federale organen. Zo openden op 2 september een regionaal FSB team en een lokale politie eenheid het vuur op elkaar.

Ingoesj politiefunctionarissen reageren verontwaardigd. Zijn ze daar in Rostov en Moskou van lotje getikt? 'Als we iedereen ontslaan, wie moet er dan werken? De meerderheid van onze agenten zijn familie van elkaar. Denk je dat ze zullen luisteren naar bazen die vanuit Moskou benoemt zijn?' Een woordvoerder van Memorial merkt op dat ‘de republiek overvol zit met ‘federalen’ met de hoogste volmachten maar dat de situatie alleen maar slechter wordt. Het leven hier was nog nooit zo moeilijk.'

http://www.expert.ru/articles/2007/09/13/nadzhipah/
Veel gelouterde rechercheurs van politiek gevoelige zaken zoals de zaken tegen Chodorkovskii en Lebedev, de zaken tegen Berezovskii en diverse zaken tegen gouverneurs en hoge FSB agenten hebben de overstap naar de nieuwe onafhankelijke recherchedienst niet gemaakt. Ekspert vermoedt dat de nieuwe baas Bastrykin schoon schip wil maken. Personen die geassocieerd worden met politiek gemotiveerde zaken dienen niet langer het algemeen belang. De FSB zal ook wel een vinger in de pap gehad hebben. De geheime dienst screent immers alle hoge posities binnen het instituut van de generaal procureur.

http://www.expert.ru/printissues/russian_reporter/2007/15/sud_prisyazhnyh/
Ekspert publiceert een informatief artikel over de juryrechtspraak, die in 1993 ingevoerd werd als het instrument om de burger meer bij de rechtspraak te betrekken. Anno 2007 is het aantal burgers dat vertrouwen heeft in de rechtspraak niet hoger dan 20% en is de juryrechtspraak zo ineffectief dat er stemmen opgaan om het volledig of deels af te schaffen. Interviews met juryleden en personen uit het beklaagdenbankje geeft een beeld waarin de bewijslast vaak ontoereikend is. Recherche, aanklager en rechter zijn er na 70 jaar Sovjet rechtspraak aan gewend geraakt dat ook slecht voorbereide zaken wel tot een beschuldiging leiden. Nu moet de bewijslast opeens uitgelegd worden aan een ‘man van de straat’.

De interviews verhalen van smerige trucs waarmee de jury’s bewerkt worden. Zo wordt er gewerkt met informanten binnen de jury die als de jury de verkeerde conclusies trekt ervoor kunnen zorgen dat de jury ontbonden wordt.

Slechts 20% van de zaken met juryrechtspraak leidt tot een beschuldiging. Dit is deels te verklaren door de slechte bewijsvoering maar ook door de ineficientie van de juryleden zelf. Zij moeten opeens een mens veroordelen, die zich op het eerste oog niet veel anders gedraagt dan vrienden die ze kennen. Corruptie wordt de beklaagde vaak niet zwaar aangerekend. ‘Stom dat ie gepakt is, maar geen misdaad. De jury is niet gespitst op de letter van de wet maar begaan met het lot van de beklaagde, stelde een Russische advocaat uit de 19de eeuw.

Jury’s zijn ook zelden bereid door etnische Russen begane misdaden toe te wijzen aan nationalistische overtuigingen. Racisme wordt zo vaak door de jury weggemoffeld. Om deze reden denkt men erover om de juryrechtspraak in de Kaukasus af te schaffen. Ekspert concludeert dat er sprake is van een slecht functionerende hybride tussen twee systemen.

http://www.rg.ru/2007/09/15/profsouz.html
Een conferentie van vakbonden uit de hele GOS zegt klaar te zijn om binnen de kortste tijd te gaan strijden voor een twee tot drievoudige verhoging van de salarissen. Vooral arbeid in landbouw,het onderhoud van huurhuizen, de wetenschap, onderwijs, de zorg en andere uit overheidsbudgetten gefinancierde sectoren wordt onderbetaald. In de meeste landen ligt het minimumloon onder het bestaansminimum. In Rusland is de verhouding tussen beide indicatoren 66%, in Azerbeidjaan 78% en in Kirgizië een ontluisterende 12%. De vakbonden hekelen het ‘judiciële nihilisme’ van werkgevers. Ze propageren ook een open migratiebeleid en gelijke rechten voor migranten.

http://www.rg.ru/2007/09/15/telekritiki.html
Er zijn TV prijzen uitgereikt voor het seizoen 2006/2007. TV gebeurtenis van het jaar is ‘Zavesjanije Lenina’, Lenin’s testament. De serie is een verfilming van het ook in het Nederlandse vertaalde boek ‘Berichten uit Kolyma’ van Varlam Sjalamov.

De volgende programma’s vielen ook in de prijzen: (1) ‘Zakrytii Pokaz’, een discussieprogramma over films met acteurs en filmmakers over hun eigen films. Het programma kreeg de prijs voor het aanwakkeren van discussie over de betekenis van het eigentijdse leven. (2) ‘Rozjdennye v SSSR’is een documentaireproject waarin verspreid over periodes van 7 jaar het levensverhaal van een selectie in verschillende Sovjet republieken geboren personen gevolgd wordt. Ze zijn nu 21 jaar oud. (3) De serie Kadetstvo over veertienjarige jeugd op een cadettenschool krijgt de prijs voor de introductie van nieuw talent.

Er is een persoonlijke prijs voor Marianna Maksimovskaja, presentratrice van het programma ‘nedelja’ (Ren-TV) voor haar moed als burger en professional. Verder nog wat prijzen en antiprijzen voor grootschalige shows. We kennen ze wel. Met ijsdansen en zo.

Dit bericht betreft overigens de door tv recenten gekozen winnaars. Een week later stemden de tv makers zelf bij de TEFI awards. Zij stemden voornamelijk op zichzelf wat resulteerde in veel prijzen voor grote producties van kanaal 1.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804830 http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804447
De plaatsvervangend hoofdredacteur van de Nezavisimaja Gazeta, ‘de onafhankelijke krant’ is opgepakt voor het afpersen van de minister van landbouw. Boris Zemtsov werd gesnapt toen hij – volgens de officiële versie althans - in een restaurant een enveloppe ter waarde van 30.000 dollar aannam van een medewerker van de minister van landbouw.
Volgens zijn collega’s is Zemtsov er in geluisd en is er sprake van een wraakactie voor het publiceren van kritische artikelen over het beleid van minister Gordejev.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=804826&NodesID=7
De Moskouse politie presenteerde deze week de resultaten van controles op parkeerplaatsen. Sinds het begin van dit jaar zijn al 200 personen opgepakt die zich onwettig uitgaven voor een parkeerwachter. Vooral in de buurt van markten, treinstations en kantoren waarin veel verschillende bedrijven gevestigd zijn verhuren nep parkeerwachters vrije parkeerplaatsen. De politie gaat nog vaker controleren maar vraagt de burgers zelf ook beter op te letten en hun verantwoordelijkheid te nemen. De automobilist is echter vaak al blij zat met een plaatsje voor 40 roebel. Het maakt dan niet veel uit of die parkeerwachter een leren jas draagt of een uniform.


http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=802386

Kommersant interviewt een aantal bekenden Russen over de recent aangescherpte verkeersregels. Enkele reacties: ‘Sinds september lijkt het wel of ik twee keer zo lang onderweg ben’. ‘Ik zie al minder spookrijders’. ‘Het maakt niets uit. Verkeersagenten hebben toch liever smeergeld dan boetes en sommigen mogen sowieso altijd doorrijden. ’Tv presentatrice: ‘Ik ben eenmaal aangehouden maar dankzij mijn oprechtheid nam de agent zelfs het geld dat ik aanbood niet aan.’ ‘Steekpenningen heb ik godzijdank nooit hoeven te betalen. Ik weet ze altijd te overtuigen dat ik in mijn recht sta.’ ‘Ik heb zelfs de parkeerdienst gebeld om auto’s van de stoep van mijn kantoor te verwijderen’. ‘Als fietser heb ik niks met de verkeersregels te maken’ ‘Om de associatie met corruptie weg te nemen moet het hele systeem veranderen, zelfs de uniformen.’ ‘Waarom zetten ze die snelheidsborden niet waar ze nodig zijn maar op die plekken waar de politieagenten goed boetes kunnen uitdelen?'