3/4/07

Jabloko

31/01/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=737705
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=738626


De verkiezingscommissie van St. Petersburg weigert de partij Jabloko te registreren voor de regionale verkiezingen van aankomende maart. De controlecommissie zegt te veel ongeldige handtekeningen gevonden te hebben.

Volgens de leider van de Peterburgse Jablotsjniki, Maksim Reznik, zou de lokale overheid tot op het laatste moment een deal hebben willen sluiten. In ruil voor deelname aan de verkiezingen zou Jabloko het verzoek om een referendum over de bouw van een 300 meter hoge Gazprom wolkenkrabber in de stad moeten laten varen.

Veel burgers vinden het geplande gebouw monsterlijk. De lokale overheid zit niet op een referendum te wachten. Met name omdat de komst van Gazprom het budget van de stad met 30% verhoogt.

Niet alles zit Jabloko echter tegen De centrale (federale) verkiezingscommissie steunt de partij in de aanvraag voor het referendum. De commissie wijst er zelfs op dat de Petersburgse verkiezingscommissie een smerig spelletje speelt.

Als truc om het referendum te voorkomen heeft een tweede persoon met een identieke naam op dezelfde dag een identiek verzoek tot een referendum ingediend. Dit verzoek wordt vervolgens geweigerd waarop er een klacht wordt ingediend bij de rechtbank door de kloon-indiener. Vanaf dat moment kan de originele inbrenger geen klacht meer indienen bij de rechtbank, want dat heeft hij of zij immers al gedaan. De rechtszaak met de kloon wordt vervolgens vertraagd tot de noodzaak van het referendum voorbij is.

No comments: