3/4/07

Federale Raad: Tatarstan niet gelijker dan de anderen

22/02/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=744873


De Federale Raad (de Russische senaat) trotseerde afgelopen week de wens van het Parlement, de Presidentiele administratie en de gouverneur van Tatarstan, Mintimer Sjaimiev.

De republiek Tatarstan heeft sinds 1993 een bijzondere status binnen de Russische Federatie. Zo hoefde het bijvoorbeeld minder belasting aan Moskou af te dragen dan andere regio's. Onder Poetin werden de vrijheden echter teruggebracht tot enkele symbolische bijzonderheden. Deze zouden nu in een nieuw verdrag opnieuw onderschreven worden.

Tatarstan zou bijvoorbeeld een eigen paspoort mogen uitgeven. Een president van de republiek zou vloeiend Tatar moet kunnen spreken. En de republiek zou zelfstandig buitenlandse betrekkingen mogen aanknopen.

De senatoren, die elk een eigen regio vertegenwoordigen, zijn het echter niet eens met de bijzondere status van Tatarstan en stemden met 121 tegen 13 stemmen tegen het verdrag. Voor stemden onder andere de vertegenwoordigers uit Ingoesjetië en Noord-Ossetië.

Voorzitter Sergei Mironov beschuldigde Tatarstan en Verenigd Rusland, de partij met een meerderheid in het parlement, van steun aan separatisme. Volgens Boris Gryzlov van Verenigd Rusland draagt het verdrag een symbolisch karakter en is het juist een elegante oplossing voor het beëindigen van daadwerkelijke economische ongelijkheden binnen de federatie. Boris Nadezjdin van de rechts-liberale partij SPS commentarieert dat de rivaliteit tussen Verenigd Rusland en Rechtvaardig Rusland (partij van Mironov) eindelijk eens tot een mooie beslissing leidt.

Kommersant speculeert over de gevolgen voor het verdrag met Tsjetsjenië. Tsjetsjenië zou een aantal economische voordelen toegespeeld krijgen waaronder het recht op de grondstoffen onder eigen bodem. Het tekenen van het verdrag is echter uitgesteld tot de nieuwe president beëdigt is.

De senator uit Tsjetsjenië onderstreept dat zijn regio en Tatarstan niet te vergelijken zijn: 'Onze republiek heeft twee oorlogen meegemaakt en heeft daarom voor minstens de aankomende vijf jaar recht op bijzondere tegemoetkomingen vanuit het centrum. Ik denk daarbij aan belasting- en andere economische voordelen.'

Kommersant lijkt het erg plausibel dat de tijd van bijzondere verdagen tussen centrum en subjecten nu definitief tot een einde is gekomen. Geciteerd wordt het hoofd van de senaatscommissie aangaande wetgeving en de constitutie: 'Alles kan via de wet en zonder verdragen geregeld worden. Inclusief Tsjetsjenië.'

No comments: