3/4/07

Gepensioneerden redden radicale jeugd uit handen oproerpolitie

13/02/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=741894
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=742029


Kommersant bericht over een uit de hand gelopen demonstratie in Nizhny Novgorod.

Drieduizend gepensioneerden protesteren tijdens een zaterdagse mars 'bescherm je huis' tegen de hervormingen in de huisvesting. Bij de mars sluiten zich 20 jongeren van de nationale bolsjewieken en drie activisten van de beweging tegen illegale migratie aan. De gepensioneerden zijn behoorlijk radicaal. De resolutie die aan het eind van de meeting onderschreven kan worden luidt 'dood aan de bureaucraten!'

Terwijl de meeting uitloopt word de leider van de nationale bolsjewieken tegen de grond gelopen door twee agenten in burger. Wanneer zijn makkers hem te hulp komen, worden ook zij ingerekend door de oproerpolitie. Een oude man roept: Ze slaan de kinderen. Meer dan honderd gepensioneerden doen vervolgens het arrestatiebusje kantelen. De agenten laten vervolgens de jonge oproerkraaiers gaan.

Irkoetsk
Elders in Irkoetsk blokkeerden en groep nationale bolsjewieken het gebouw van de migratiedienst. Ze eisten van de regering een nieuw ijzeren gordijn om Rusland van China te scheiden.

Twee mannen beklommen het balkon en hingen daar spandoeken op: Rusland is geen Chinatown! Onze bureaucraten zijn maatjes met de Chinezen! Het pand werd overigens niet verder betreden. Want zo legt een actievoerder aan de correspondent uit: In de kamers bevinden zich vrouwen. We willen niemand bang maken. Het is een zeer vreedzame actie.

Volgens de leider van nationale bolsjewieken Eduard Limonov was dit trouwens geen nationalistische actie. Wij maken ons niet zozeer zorgen om Chinezen an sich als wel de algehele demografische situatie in het land.

No comments: