3/4/07

Energiebeleid

31/01/2007
http://www.rg.ru/2007/01/31/yastrzhembskij.html


Sergei Jastrzhemskii is bijzondere functionaris van president Poetin voor de ontwikkeling van de verhoudingen met de Europese Unie. In een gesprek met Rossiiskaya Gazeta zegt hij dat Rusland het Energie Charter niet zal tekenen. Rusland wil een ander akkoord.

In de tekst van dit andere akkoord moet ‘het principe van samenwerking in de energie sector’ omschreven worden. Het lijkt mij dat Rusland vooral meer wil zijn dan een leverancier en zoekt naar een erkenning van haar gelijkwaardigheid en Europeesheid.

Daarnaast wil Rusland gelijkwaardige toegang voor Russische bedrijven in bepaalde industriële sectoren zoals vliegtuigbouw, nanotechnologie en telecommunicatie. In 2005 kochten China en India activa in Europa voor een bedrag van ongeveer 60-70 miljard dollar. Rusland voor slechts 10 miljard.

In reactie op de geruchten over een Gaskartel bestaande uit Rusland, Iran en Algerije zegt Jastrzhemskii dat de tijd van niet-markt relaties voorbij is. De goede bedoelingen van de Russische politici, zo merkt hij op, vinden hun weg echter niet naar de Europese harten.

De houding van veel Europese landen richting Rusland is gespannen omdat niemand verwachtte dat Rusland al zo snel weer op beide benen zou staan. Ook voelen verschillende nieuwe leden van de EU historische angst en onrecht.

Volgens Jastrzhemskii is de onenigheid over de kwaliteit van Pools vlees een klein probleem, met grote gevolgen voor de dynamiek van de gesprekken met de EU. Vanaf februari gaan Russische specialisten samen met collega’s uit de EU inspecties uitvoeren in Poolse vleesverwerkingsfabrieken.

De volgende EU-Rusland top wordt op 17 en 18 mei gehouden in de Samara.regio.

No comments: