3/4/07

Rus werkt zich in de schulden

15/02/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=742095
http://www.rg.ru/2007/02/14/krediti.html


De Centrale Bank publiceerde gisteren cijfers over het percentage leningen waarop een betalingsachterstand loopt. Over de gehele banksector gemeten wordt dit geschat op 4 tot 7%. Voor kredieten zonder onderpand ligt het percentage op 20 tot 30%.

In januari 2006 was het bedrag aan openstaande betalingen iets meer dan 10 miljard roebel nu is dit 33 miljard roebel. Experts zeggen dat de cijfers de situatie niet goed weergeven. De realiteit is behoorlijk slechter, in het bijzonder voor banken die alleen in consumentenkrediet handelen.

Kommersant legt de schuld bij de agressieve marktstrategie van de kredietverstrekkers. Het doel van deze banken is niet het minimaliseren van risico. (dwz het vinden van betrouwbare klanten) De strategie is het maximaliseren van het aantal kredieten waarbij een hoog percentage betalingsachterstanden op de koop toe wordt genomen.

Er is een wet in de maak die kredietverstrekkers verplicht met de reële kosten van een lening te adverteren. Dit zal volgens de krant niet gaan werken omdat de consumenten meestal alleen op de maandelijkse termijnen letten.

No comments: