Kritiek op jaren '90 leitmotief van Poetin campagne
http://www.rg.ru/2007/11/22/putin.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=828434
In een Moskous stadion vond een grote verkiezingsbijeenkomst plaats voor Poetin aanhangers. Er werd veel verwacht, bijvoorbeeld de bezegeling van de president zijn keuze voor Verenigd Rusland middels het partijlidmaatschap. Dat kwam er niet. De politicologen stortten zich daarom op een verklaring voor 'het leitmotief van de campagne', de kritiek op de jaren '90.
Poetin: " De overheid tolereert daadwerkelijk fouten. Je mag en moet de overheid daarvoor bekritiseren. Er is onbegrip over de politieke speculatie van diegenen die in de jaren '80 het land leiden en de mensen aan het eind van het decennium achterlieten zonder elementaire basisdiensten en goederen - zonder vlees, zonder lucifers, zonder zout en suiker - onbegrip jegens diegenen die met hun speculaties het uiteenvallen van de Sovjet Unie voorbereiden."
"Net zoveel onbegrip roepen die mensen op die nog maar 10 tot 15 jaar geleden de sleutelposities in de regering en het parlement controleerden en schade aan de maatschappij en de overheid toebrachten, die de belangen van de oligarchische structuren dienden en de waardigheid van de natie verkwanselden. Zij die corruptie tot het belangrijkste middel van politieke en economische concurrentie gemaakt hebben, zij die jaar in jaar uit ongebalanceerde en onverantwoordelijke budgetten aannamen, die leiden tot het faillissement , de ineenstorting en de veelvoudige val van de levensstandaard van de burgers. "
"Koester geen illusies, al deze mensen zijn niet uit de politiek verdwenen. Je vindt hen tussen de kandidaten en sponsoren van enkele partijen. Zij willen hun revanche nemen, terugkeren op het pluche en geleidelijk het oligarchische regime, gebaseerd op corruptie leugens, herstellen. "
Politicoloog Sergei Markov: "Het is duidelijk dat het gevaar van het herstel van het oligarchische regime nog steeds bestaat. Maar wanneer dit vroeger 'de mars naar de overheid' van Berezovskii was en de 'omkoping van de overheid' door Khodorkovskii, bestaat het gevaar nu uit het binnenkruipen van de oligarchen in het Kremlin door het wegkopen van functionarissen in de veiligheidsstructuren en het sluiten van oligarchische allianties. Het is heel goed dat Poetin dit gevaar onderkent."
Politicoloog Aleksei Makarkin: "Onze politici van de jaren '90 bevinden zich aan de verre periferie. Hun ratings staan praktisch op nul. Het is onduidelijk hoe zij hun revanche kunnen maken. Er is wat anders aan de hand. De algemene interesse in de verkiezingen is dalende. De resultaten van de verkiezingen zijn voorspelbaar en begrijpelijk en het proces is veel interessanter voor de journalisten en de politicologen dan voor de gewone burger. Tegelijk moet deze verkiezing echter het karakter hebben van een volksstemming, een overtuigende uiting van vertrouwen in de president. Om deze tegenstrijdigheid te overkomen heeft de campagne intrige, spanning en drama nodig."
Politicoloog Gleb Pavlovskii: "De jaren '90 heeft net zo'n stempel gekregen als de 'inquisitie' en de 'grote stagnatie'. Dit betekent dat er in de maatschappij een consensus heerst over een negatieve waardering van die periode."
Oleg Morozov, lid van het presidium van Verenigd Rusland: "Niet de jaren '90 worden bekritiseerd maar zij die toentertijd het land bestuurden. Wanneer ze met pensioen zouden zijn gegaan en kruisbessen waren gaan telen op hun datsja, wanneer Boris Nemtsov stripteaser zou zijn geworden in een goede bar, dan hadden we kunnen zeggen dat de jongelui fouten hebben gemaakt en dat God over hen zal oordelen. Maar omdat zij het op zich nemen om onze koers te bekritiseren, omdat zij willen aantonen dat onze koers niet juist is, begrijp ik de logica van de president, wanneer hij de onsuccesvolle en harde hervormingen van de jaren '90 bekritiseert. "
Ivan Melnikov, kandidaat van de KPRF: "De partij die van plan is 70% van de stemmen te gaan halen kan eenvoudigweg niets anders dan harde kritiek leveren op de jaren '90."
Boris Nemtsov, presidentskandidaat SPS: "Ze zijn simpelweg hysterisch. In de jaren '90 was Poetin feitelijk de handlanger van de oligarchen, was hij bevriend met Berezovskii en Goesinskii. Waarom tegen hen vechten? Ze zijn immers al aan de macht."
Georgii Saratov, voormalig raadgever van Jeltsin: "De aanval vanuit het Kremlin op de jaren '90 toont aan dat bepaald groepen van de bevolking zijn begonnen de periodes van Jeltsin en Poetin te vergelijken en dat zij een voorkeur hebben voor de eerstgenoemde. Deze groep bestaat uit ongeveer 2 tot 3% van de bevolking maar is serieus geïnteresseerd in de politiek en in staat om de stemming in de maatschappij te beïnvloeden. "