3/4/07

Twijfel over herkomst vogelgriep

22/02/2007
http://www.rg.ru/2007/02/20/ptichij-gripp.html
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=744826


Maandag de 19de februari werd op de Moskouse markt Sadovod een kip met het H5N1 virus aangetroffen. Het is onbekend hoe de kip op de markt gekomen is.

De markt is onder quarantaine. Alle daar aanwezige vogels zijn verbrand. De loco-burgemeester belooft compensatie voor de gedupeerden. De som is nog niet bekend. De milieudienst wil de markt helemaal sluiten omdat de sanitaire normen al herhaaldelijk overtreden werden en documenten van herkomst en kwaliteit zeer zelden gecontroleerd werden.

Daarnaast is het virus aangetroffen in vijf rayons van de provincie rondom Moskou. Alle zieke kippen, eenden, ganzen en ander gevogelte op de getroffen boerderijen zijn vernietigd.. In een straal van drie kilometer werd eerst gedesinfecteerd. Enkele dagen later is er besloten al het gevogelte binnen deze omtrek te verbranden. Mensen die in buurt werken of wonen worden dagelijks medisch onderzocht

Vanaf maandag is er ook versneld begonnen met massale vaccinatie van gevogelte in de provincie. Deze stond gepland voor maart.

Volgens de landbouwinspectie kan de ziekte meegebracht zijn met illegale import van exotische vogels uit Azerbeidjaan, Iran of Kransnodar Krai.

Politici maken zich druk. Een parlementariër van Zjirinovskii's partij: 'Het vaderland is in gevaar. De situatie verslechterd. De Oekraïne en Wit-Rusland hebben al een importverbod op kippenvlees uit de provincie rondom Moskou ingesteld. Waar komt de besmetting vandaan? Is het geen vooropgezette actie?' Volgens een collega van de communistische partij riekt de situatie naar vijandelijke sabotage. Zelfs eerste spreker Boris Gryzlov relateert de opschudding rondom de vogelgriep aan de 'commerciële belangen van buitenlandse producenten van vaccins.'

Kommersant wijst de lezer erop dat vaccins die mensen kunnen beschermen tegen de voor hen gevaarlijke variant pas in 2008 aan Rusland geleverd kunnen worden. Overigens voor een prijs rond de één miljard dollar.

No comments: