7/9/07

Loekoil

http://www.rg.ru/2007/06/28/alekperov.html

Rossiiskaja Gazeta ontbijt met Vagit Alekperov, de CEO van Loekoil.

Alekperov denkt toonaangevend te kunnen zijn in de verhoging van de benzinekwaliteit. Loekoil en ook Rechtvaardig Rusland leider Mironov lobbyen al een tijdje voor een stappenplan waarbij in Rusland geproduceerde benzine moet voldoen aan eerst de Euro3 emissiestandaard (in de EU geïntroduceerd in 1999), vervolgens de Euro4 standaard (in de EU geïntroduceerd en 2005) en dan de Euro5 standaard. (in de EU in 2009) De CEO van Loekoil denkt aan accijnsverlaging voor brandstof van hoge kwaliteit . De regering toont nog niet veel interesse in het idee. Alekperov verwacht dat Rusland rond 2011 aan de eerste standaarden kan voldoen.

Hoewel Loekoil een afdeling heeft voor onderzoek naar alternatieve energiebronnen verwacht hij in de komende 50 jaar geen alternatieven voor olie en gas. Op de universiteit leerde ik dat onze voorraden over 40 jaar op zouden raken. Vandaag de dag noemt men dezelfde tijdsspanne. De technologie van oliewinning wordt steeds beter. We delven nu bijvoorbeeld in Zuid Afrika op een diepte van 2 kilometer onder water. Er zijn enorme voorraden die we nog niet zijn begonnen te ontginnen. We moeten daarom wel veel geld investeren in betere technologie. Rusland draagt een enorme verantwoordelijkheid voor de stabiele verzekering van energie aan andere landen, waaronder de helft van Europa.

Loekoil verwacht veel van het noordelijke deel van de Kaspische Zee. Het bedrijf heeft zich qua geologisch onderzoek vooral op deze regio gericht. ‘De toekomst van Loekoil en de zuidelijke regionen van Rusland zal verzekerd zijn wanneer dit gebied goed ontgonnen kan worden. In 2009 exploiteren we het eerste Kaspische veld genoemd naar Joeri Kortsjagin. Daarna verwachten we elke twee tot drie jaar een nieuw veld te kunnen exploiteren.’

We werken ook actief in Kazakstan en Azerbeidjaan. In Oezbekistan starten we dit jaar. In Turkmenistan hebben we van de overheid toestemming gekregen om het continentale plat van de Kaspische zee te onderzoeken. Dit zijn wegens de risico’s verbonden aan de ontginning van de Kaspische zee gezamenlijke projecten met andere oliemaatschappijen Rossiiskaja Gazeta vraagt of deze risico’s verband houden met meningsverschillen over territoriale claims op de bodem van de Kaspische Zee. Alekperov zegt het volste vertrouwen te hebben in de richtlijnen die het Russische ministerie van buitenlandse zaken zijn bedrijf meegeeft. En de ecologen? De Volga delta is inderdaad een uniek gebied, zegt hij. We observeren alle ecologische vereisten en met financiële hulp van ons bedrijf worden dit jaar 20 miljoen jonge steurtjes uitgezet.

Alekperov noemt het 20% aandeel dat Conoco Philips in Loekoil heeft genomen als een van de beste ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar. Ook wil hij meer samenwerken met Gazpromneft, de olieafdeling van de gasgigant. Er wordt al samengewerkt in de Kaspische zee en qua chemische verwerking met Gazpromdochter Sibur. Loekoil hoopt vooral op samenwerking in Oost Siberie. Daar liggen velden waarvoor de overheid binnenkort de licenties zal vergeven/verkopen.

Loekoil is ook actief in de verwerkingsindustrie en de verkoop van kant en klare producten. Het bedrijf heeft 2000 tankstations in de VS, 1500 in Rusland en ongeveer evenveel in Europa. ‘Met een pasje van ons bedrijf kun je zonder geld van West Europa naar West Siberië rijzen.’ West Europa blijft echter om twee redenen lastig. Het is al helemaal volgebouwd, dus je moet bestaande structuren overnemen en deze zijn met de huidige olieprijzen erg duur. Ten tweede heersen er in Europa veel historische stereotypen van Russische bedrijven en Rusland als geheel. ‘Men is in het algemeen zeer voorzichtig naar ons’.

Voor ons land is het heel belangrijk om verschillende markten te kunnen bedienen, om niet verbonden te zijn aan één concrete markt. In Europa zijn we meer een afnemer van vraag dan een verkoper van aanbod. Al onze havens, in de Zwarte Zee en de Baltische Zee en onze pijpleidingen zijn gericht op Europa. Een nieuwe pijplijn zoals Burgas-Alexandroupolis biedt ons de kans om via de Middellandse Zee met tankers markten buiten Europa te bedienen. Ook wanneer we pijpleidingen naar China bouwen moeten we niet dezelfde fout maken als de Sovjet Unie maakte door zich vast te leggen aan Oost Europa. We moeten naar verschillende landen kunnen exporteren en als één land onze prijs te hoog vindt , moeten we onze waren aan een ander land kunnen aanbieden.

Doema

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=780717
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=780733

De lentesessie van de Doema is beëindigd. Op de valreep werd er nog een impopulaire wet aangenomen met zwaardere straffen voor overtredingen in het verkeer. Kommersant interviewde de fractievoorzitters. Wat hebben ze het afgelopen half jaar bereikt?

De belangenvereniging van automobilisten was al maanden fel aan het protesteren tegen menig proefballon en wetsvoorstel die de vrijheden van de automobilist zou inperken. De wet moest er echt voor de vakantie doorheen . Impopulaire wetten zijn in verkiezingstijd immers uit den boze.

De afgeslankte wet beschrijft onder andere het alcoholpromillage waarmee een automobilist achter het stuur mag zitten. Dit is vergelijkbaar met onze normen. Een halve liter bier voor een persoon van 80 kilo. De bewijslast voor verkeersovertredingen is omgedraaid. Wanneer een overtreding op beeld is opgenomen hoeft de procureur niet langer te bewijzen dat de eigenaar ook in de auto zat. Wanneer de eigenaar denkt niet in de auto te hebben gezeten ten tijde van de overtreding, moet hij bewijzen wie dan wel op dat moment de auto bestuurde. De wegsleepregeling is duidelijker. Bij dronkenschap, niet werkende remmen of dubbel geparkeerd staan wordt de auto weggesleept. Het eerste etmaal opslag is gratis. Daarna worden de kosten doorberekend.

Een aantal voorstellen haalde het ook niet, zoals afname van het rijbewijs na het rijden door rood licht of overschrijding van de snelheidslimiet binnen de bebouwde kom. De minimale boete werd niet verhoogd tot de voorgestelde 300 roebel maar de meer acceptabelere 100 roebel.

Gevoelig is natuurlijk de relatie tussen de verkeersagent en de automobilist. De papierwinkel zal afnemen omdat bij onmiddellijke betaling er slechts een kwitantie en niet langer een heel protocol geschreven hoeft te worden. Tegelijk wordt verwacht dat met de hogere boetes de afkoopsommen ook zullen stijgen.

De commentaren van de fractievoorzitters op de lentesessie geven een goed beeld van de onderwerpen waar ook de komende parlementsverkiezingen over zullen gaan. In een ander artikel wees een journalist op het belang van de aankomende parlementsverkiezingen. Zij zijn met name belangrijk omdat ze ‘de’ belangrijkste graadmeter zullen zijn voor het door Poetin’s aanwijzen van zijn voorkeursopvolger of de door Poetin gepresenteerde keus uit twee opvolgers.

Boris Gryzlov van Verenigd Rusland is tevreden dat ondanks de het hoge aantal wetten dat in deze sessie is aangenomen de kwaliteit niet afgenomen is. Elementen uit de jaarlijkse lezing van de president eind april, zijn nu al in wet omgezet. Hij is trots op het driejarige budget dat volgens hem de verworven stabiliteit verankert. Eerder werden de budgetten per jaar bepaald.

De voorbereiding van een aantal wetten zoals die over het pensioenstelsel zal na de vakantie voortgezet moeten worden. Dit ligt volgens Gryzlov niet aan het parlement maar de verschillenden ministeries die het niet eens kunnen worden.

Ivan Melnikov van de KPRF heeft een ander kijk op de zaak. ‘ Verenigd Rusland blokkeert niet alleen onze wetten, maar zelfs onze amendementen.‘ Hij hekelt ook de praktijk waarin VR samen met de ministeries wetten voorbereid en deze vervolgens als hun initiatieven presenteert. Als succes noemt Melnikov ‘de redding van de overwinningsvaandel’ en een wet met garanties voor de oppositie. De meeste aangenomen wetten vindt hij asociaal van karakter. Een wet die Rusland verplicht openheid te geven over militaire zaken aan het westen noemt hij een capitulatie ten opzichte van de NATO. Het driejaarlijkse budget noemt hij een beweging vooruit, maar wel met de snelheid van een schildpad.

Ook Aleksandr Babakov van Rechtvaardig Rusland roemt het eigen aandeel in ‘de redding van de overwinningsvaandel’. Als relatief nieuwe en kleine fractie heeft hij weinig te melden. Wellicht daarom draait hij de voorstelling handig om. Het parlement heeft niet de wensen van de president snel uitgevoerd, zoals Gryzlov zegt. Nee, de president heeft juist goed geluisterd naar de wensen en kritiek uit de samenleving die via zijn fractie in het parlement te horen waren. Babakov betreurt dat zijn fractie niet meer heeft kunnen doen tegen sociale ongelijkheid, onder andere binnen het kader van het driejarige budget. Er had best wat langer doorgepraat kunnen worden.

Vladimir Zjirinovskii van de LDPR is het meest trots op de nieuwe wetgeving voor landbouw. Hij spreekt van een daadwerkelijke verbetering van de levenskwaliteit in dorpen en kleine steden. Het platteland zal zijn interesse blijven houden tijdens de herfstsessie. ‘De mensen eten slecht. Er zijn ecologische problemen.’

Genadii Semigin zegt dat het blok Rodina 12 wetsvoorstellen heeft ingebracht die ‘de parlementaire meerderheid behoorlijk nerveus hebben gemaakt’. Het gaat met name om voorstellen voor extra subsidies voor sociale groepen onder en rond het bestaansminimum. Hij is daarom vooral trots op de verhoging van het minimale loon tot 2300 roebel. Het driejarige budget noemt hij een budget van stagnatie. ‘De regering wil het verdiende geld bevriezen in het stabiliteitsfonds, maar wij willen het investeren in de economie en de sociale sfeer.’ Ook wil hij de regio’s weer meer invloed geven over de besteding van hun eigen inkomsten.

Rodina is in de vorm van Velikaja Rossia ook straks weer van de partij. Vraagt u zich af waar de (rechtse) liberalen uithangen? De vorige keer haalden ze de kiesdrempel niet.

Sotsji

http://www.expert.ru/articles/2007/07/05/sochi_gromov/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=780473

De kranten zijn lyrisch over de toewijzing van de Olympische spelen. Eindelijk erkenning van de wereld voor het herstel van de Russische economie en samenleving. Twee artikelen vond ik wat interessanter. De eerste over het investeringsklimaat en eentweede van de hand van een journalist die de Olympische Spelen liever niet ziet komen.

Kommersant bericht dat de huizenprijs per vierkante meter al gelijk licht aan die van Moskou en dat deze prijs in de jaren richting de Olympische spelen nog wel zal verdrievoudigen. Vele ontwikkelaars uit Moskou en de grondstofrijke gebieden denken op de onroerend goed markt van Sotsji veel te kunnen verdienen. Het rendement op bouwprojecten bedraagt wel 100% en op korte termijn zelfs 150%. In Moskou is het gemiddelde rendement 25%.

Ook de oligarchen dragen een steentje bij. Deripaska investeert 1,5 tot 2 miljard dollar in de bouw van het complex ‘Imeretinskaja Riviera’. Potanin belooft voor 1,5 miljard dollar culturele en sportobjecten te bouwen. De ‘gewone’ investeerders zullen vooral in hotels beleggen. Men verwacht dat het aantal kamers in het kuuroord met 50 tot 70% zal stijgen.

De overheid heeft 12,5 miljard dollar gereserveerd. Over de tenders is nog niets bekend. Verwacht wordt dat de grote opdrachten naar bekende spelers zoals Glavmoststroi en Mostotrest zullen gaan. De geluksvogel van de dag was wellicht de eigenaar van de lokale cementfabriek. De aandelen van Novorostsement stegen na de aankondiging met 20%.

Voor Andrei Gromov is Sotsji 2014 niet het symbool van het succes van Rusland en de erkenning van de wereld, maar een symbool van stagnatie, een symbool voor de keuze voor verkeerde prioriteiten in de ontwikkeling van het land.

‘Rusland is het grootste land van de wereld maar de laatste jaren scoren we record na record qua concentratie van bevolking in grote steden en de financiële middelen die er in deze steden omgaan. Dit is een catastrofale tendens. Rusland heeft nieuwe steden nodig, nieuwe economische en culturele centra, nieuwe wegen en andere infrastructuur. Een kuuroord met een bevolking van een half miljoen is niet normaal. Sotsji is het enigste warme kuuroord van het land. Ook zonder de Olympische spelen en abnormaal hoge overheidsinvesteringen zal het ontwikkelen. Dit alles past in het paradigma van de dag. Investeer geld in plaatsen waar al geld naar toe gaat. Dit is geen ontwikkeling maar uitdijing.’

Ook vreest Gromov dat dit symbool van erkenning zich tegen Rusland kan keren. Hij denkt dan aan oproepen in westerse media tot mogelijke boycot van de Spelen en geruchten dat Afrikaanse IOC leden met Russisch geld omgekocht zouden zijn.

Extremisme

http://www.rg.ru/2007/07/05/skinhed.html
http://www.expert.ru/articles/2007/07/04/tesak/

Het parlement heeft een reeks wetswijzigingen doorgevoerd die de aanpak van extremisme effectiever zou moeten maken. Toevallig werd deze week ook Tesak, een bekende neo-fascistische skinhead, gearresteerd.

Het strafrecht vermeldt naast het uitdragen van de traditionele, ‘raciale, nationale en religieuze haat’ nu ook ‘politieke en ideologische haat’ en zelfs ‘haat tegen een willekeurige sociale groep’. Mensenrechtenorganisatie SOVA wijst op de onduidelijkheid van het begrip ‘sociale groep’. Rechters hebben al eerder het Russische leger en de regering van de Marii-El regio omschreven als ‘sociale groep’. U kunt zelf bedenken dat sommige uitspraken van Kasparov als politieke haat gekarakteriseerd zouden kunnen worden.

Het afluisteren van telefoonverkeer en het lezen van post van personen die verdacht worden van extremistische activiteiten is toegestaan. Provocatie en uitlokking is echter verboden evenals het falsificeren van onderzoeksgegevens. Voorstellen zoals het strafbaar stelen van het hinderen van bestuurders en politici in hun werk werden door het parlement afgekeurd. Dit dankzij amendementen van de parlementariërs van Rechtvaardig Rusland die de wet in inperking van de rechten en vrijheden van de burgers noemen.

Tesak, door zijn ouders Maksim Martsinkevitisj genoemd en student bouwkunde, werd een publiek figuur nadat hij tijdens een maatschappelijk debat een Hitlergroet had uitgebracht, die vervolgens beantwoord werd door ongeveer 40 van zijn aanhangers in de zaal. Opnames waren later te zien op het internet. Tesak hield ook een eigen blog bij waarin hij aftuigingen en moorden op immigranten verheerlijkte. Vorig jaar werd hij zelfs geïnterviewd door de Washington Times. Hij vertelde hoe hij met een groep van 5 tot 10 jongeren Armenen, Chinezen en Tadzjieken aftuigde. Het is echter nog steeds onduidelijk of hij ook daadwerkelijk betrokken was bij de misdaden waarover hij schreef en opschepte.

Jongerenbeweging ‘Da!’ vraagt al jaren om zijn arrestatie. Tesak was niet bepaald moeilijk te vinden. Iedereen wist waar hij woonde. Toch duurde het een hele tijd tot hij eindelijk opgepakt werd. Ekspert suggereert dat Tesaks ‘opvallende maar volledig mythische activiteiten’, nuttig waren voor bepaalde misdaadbestrijders die meer geld van de overheid willen losweken. Wellicht was hij nu handig om te fungeren als bliksemafleider voor de minder plezante aspecten van de nieuwe anti-extremisme wetgeving.

Moskou

http://www.rg.ru/2007/06/26/luzhkov.html
http://www.expert.ru/printissues/expert/2007/25/interview_glazychev/
http://www.expert.ru//2007/06/27/luzhkov/

Joeri Loezjkov werd deze week voor de vijfde maal beëdigd als burgemeester/gouverneur van Moskou stad. Rossiiskaja Gazeta vraagt Loezjkov hoe hij het vindt om niet door zijn burgers gekozen te zijn maar aangewezen door de president. ‘Ik zou me inderdaad comfortabeler hebben gevoeld als ik door het volk gekozen was.

Het nieuwe systeem is echter bevorderlijk en noodzakelijk. Ten eerste moet het volk nog leren om de meest effectieve en niet de meest levendige en schreeuwerige leiders te kiezen. Ten tweede is het erg belangrijk om de uitvoerende macht te versterken. Vooral in regio’s zien we in veel gevallen te weinig resultaat als het gevolg van verkeerde keuzes van personeel. Wat hij wil zeggen is dat de bazen niet altijd genoeg macht hebben om hun niet goed presterende ondergeschikten te vervangen. Hou deze gedachte vast. Aan het eind van dit stukje komt ie nog eens terug.

Loezjkov belooft zich vervolgens bezig te houden met de woningnood, het verkeer, de ziekenhuizen en de sociale programma’s. De gedupeerden van malafide investeringsfondsen voor huizenbouw, nog recent op de kaart gezet door Poetin, noemt hij niet. Zij protesteren recentelijk in de stad en staken een enorme hoop afval aan als symbool voor de loze beloftes van de burgemeester voor hen een oplossing te zoeken. Loezjkov ’s banden met de bouwsector zijn berucht. Na het lezen van het interview van Ekspert met Vjatsjeslav Glazytsjev, voorzitter van de commissie binnen Publieke Raad voor regionale ontwikkeling, daalt ook mijn vertrouwen in een resultaatgerichte aanpak van de wel genoemde problemen.

Glazytsjev levert ongezouten kritiek op het beleid van Loezjkov. Moskou is (volgens consultbureau Mercer) de duurste stad ter wereld, maar qua levenskwaliteit staat de stad op plaats 190 (van 215).

Loezjkov is volgens Glazytsjev alleen opnieuw benoemt om een panieksituatie aan de vooravond van de nationale verkiezingen te voorkomen. Omdat het bestuursapparaat van de stad Moskou zo een ‘donkere kist’ is , zou niemand na vertrek van Loezjkov weten hoe de stad te besturen en wacht de inwoners chaos en catastrofes. Loezjkov zal waarschijnlijk na de verkiezingen op eigen verzoek aftreden.

Moskou is uitgegroeid tot het slechte voorbeeld voor de rest van het land, aldus Glazytsjev. Er is geen regio, zelfs niet Tatarstan, dat zoveel lak heeft aan de federale wetgeving. Politieke beslissingen worden genomen zonder publieke discussie en het stadbestuur draait op geld dat niet in het officiële budget genoemd wordt. Slechts een handvol mensen weet waar de geldstromen vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Topeconoom Jevgenii Jasin noemt in een ander artikel Moskou ‘de hoofdstad van corruptie’.

Lazytsjev wijst ook op de kloof die ontstaan is tussen Moskou stad en de omliggende Moskovskii regio. Loezjkov voert een paternalistisch beleid met veel steun voor gepensioneerden en andere inwoners rond of onder het bestaansminimum. Zijn electorale successen waren deels daaraan te danken. Het nadeel van dit beleid is dat er veel gepensioneerden en arbeidsongeschikten in Moskou wonen en willen blijven wonen. Omdat de stad vooral werkende mensen nodig heeft neemt het forensenverkeer tussen de omliggende regio en de stad alleen maar toe.

Er zijn dan wel hoge subsidies, maar er lijkt geen beweging te zitten in de sociale woningbouw. Lazytsjev zegt een vriend te hebben die al jaren op één en dezelfde plaats op de lijst staat. ‘Als Moscoviet weet ik niet wat ze aan het doen zijn. Een onafhankelijk onderzoek heeft nog nooit plaatsgevonden’.

Lazytsjev denkt een groot deel van het transportprobleem op te kunnen lossen met een uitbreiding van het metronet. Net als in Parijs wil hij expreslijnen die de stad binnen een half uur kunnen doorkruizen. Mensen moeten een reden hebben om de auto te laten staan. De metro is echter al jaren het koninkrijk van ene mijnheer Gaev. ‘Hoeveel hij aan reclame verdient weet niemand. Waarvoor hij dat geld gebruikt weet ook niemand.’

Nog een voorbeeld is het systeem van illegale Tadzjiekse straatvegers. De directeur stadsreiniging rijdt rond in een witte Mercedes, betaalt grijze salarissen, deelt tijdelijke verblijfsvergunning uit en laat voor de show af en toe enkele van zijn werknemers oppakken. De migrant-arbeiders zijn uiteraard blij met het werk, maar het zou ook anders kunnen, denkt Glazytsjev.

Zoebarevitsj, professor in de geografie zegt dat het Moskouse stadbestuur nooit effectief heeft hoeven werken. Jaarlijks groeit het officiële budget met ongeveer 30 miljard euro.

Borosov, de president van een belangenorganisatie voor kleinbedrijf, is van mening dat het bestuur van Loezjkov in zijn eerste vijf jaar wel effectief was. Zeker voor het kleinbedrijf heeft hij toen veel goeds gedaan. In de loop van de tijd zou hij echter het slachtoffer geworden zijn van de bureaucraten om hem heen. Waarschijnlijk die mijnheer Gaev en die directeur stadreiniging in zijn witte Mercedes en vast nog anderen met minder duidelijke functieomschrijvingen. Wellicht vindt Loezjkov daarom dat hij nog niet genoeg macht heeft. Dit ondanks dat hij de baas is van Moskou.

Litvinenko

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=776809
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=779140
Moskovskii Komsomolets, No 14, 2 juli 2007

De zaak wordt weer interessanter. Sinds de publieke uitspraken van verdachte Loegovoi zoeken steeds meer spelers de Russische pers voor het geven van hun verhaal. De nieuwe informatie geeft nog steeds weinig inzicht in een mogelijke dader en/of opdrachtgever. Twee theorieën blijven relevant maar daarover straks meer. Interessanter is het beeld dat de nieuwe informatie geeft over het netwerk van Litvinenko en hun activiteiten.

De verdachte Loegovoi verklaarde al eerder dat Litvinenko hem probeerde te rekruteren voor de Britse MI6. Nieuwe verhalen van Evgenii Limarev en Vjatsjeslav Zjarko bevestigen dit. Limarev, net zo’n voormalige spion als Litvinenko, maar dan in Frankrijk wonend, gaf de krant Kommersant de documenten die Loegovoi aan Litvinenko zou hebben doorgespeeld. Dit zouden de documenten moeten zijn waarin geheime informatie over de dood van journaliste Politkovskaja zou staan, die Litvinenko fataal zou zijn geworden. Althans dat was de logica van veel media in de hectische dagen na de moord. Limarev zei dat Litvinenko hem de documenten probeerde te verkopen als zijnde unieke informatie afkomstig uit de hoogste kringen van de FSB en het Kremlin, verkregen dankzij superspion Loegovoi.

Kommersant publiceerde de documenten en kreeg vervolgens een telefoontje van de auteur, het Centrum voor Politieke Informatie, één van de vele politiek-sociale onderzoeksbureaus in Moskou. De ‘geheime’ documenten kunnen eenvoudig via het internet besteld worden voor 496 roebel. Een deel was zelfs samengesteld door studenten sociologie.

Vjatsjeslav Zjarko fungeerde ook enkele jaren als ‘unieke’ bron van informatie die Litvinenko doorverkocht aan de happige MI6. Ook Zjarko plukte zijn supergeheime informatie van het internet en voegde er wat van zijn eigen gedachtes aan toe. Litvinenko was de ‘recruiter’. Alle betrokkenen speelden het spionnenspel mee, zolang er geld te verdienen was en er geen staatsgeheimen verkocht werden.

De vraag blijft waarom deze gebakken lucht affaire uiteindelijk fataal werd voor Litvinenko?

Limarev denkt dat bepaalde kringen binnen de FSB achter de moord zitten. Deze FSB’ers zouden door de spionnenspelletjes van Litvinenko en co in hun ‘beroepseer’ geraakt zijn. Bovendien heeft het plot voor hen twee voordelen. Haperingen in dialoog tussen Rusland en het westen zou meer ruimte geven aan mannen van de sterke hand. En de zwarte piet zou handig naar Berzovskii gespeeld kunnen worden. Hou er bij deze versie rekening mee dat ook Limarev een mannetje van Berezovskii is.

Zjarko’s informatie voedt de theorie dat Litvinenko het bewuste polonium wou doorverkopen aan Islamitische terroristen. Hij ontmoette Litvinenko in een hotel in Istanboel. Litvinenko was samen met een groep Arabieren en droeg een vreemd uitziende pot. Later kraamde hij allerlei vreemde verhalen uit. Er zou iets groots te gebeuren staan dat Rusland en de hele wereld zou schokken. Het zou dan echt afgelopen zijn voor Poetin. Zjarko zegt ook dat Litvinenko heilig geloofde in een ‘democratische’ coup van Berezovskii en dat hij directeur van de FSB zou worden. Zjarko zou plaatsvervangend directeur mogen worden.

Tijdens het lezen van de artikelen en het schrijven van dit stuk zag ik steeds die volle schap Litvinenko boeken in de boekwinkels voor me. Ook blijft me een citaat uit de binnenflap van een boek van Stephen Cohen me bij. Vrij vertaald uit het Engels: Rusland is een land waarover van alles gezegd kan worden dat ook nog waar zou kunnen zijn. De informatie in deze nieuwsbrief blijft voorlopig gratis.