3/4/07

Dmitri Medvedev

29/01/2007
http://www.rg.ru/2007/01/29/medvedev-davos.html

Mogelijke presidentskandidaat Dmitri Medvedev spreekt tijdens het economisch forum in Davos met de internationale pers. Sprekend over een nieuw Rusland laat hij zien dat Rusland een strategie op de lange termijn heeft en dat deze strategie niet geheim noch bijzonder gevaarlijk is:

In elk geval is Rusland vandaag de dag niet het Rusland dat het 15 jaar geleden was. We zullen nog vele jaren bouwen aan het gebouw van onze democratie, net zoals de meerderheid van de landen die zich nu ontwikkelde democratische staten kunnen noemen, dat eerder deden en nog steeds doen.

We begrijpen goed dat geen enkel niet-democratische maatschappij ooit echt bloeiend is geweest. Het principe is eenvoudig. Vrijheid is beter dan onvrijheid. De Russische leiders onderkennen ook de huidige problemen: overmatige afhankelijkheid van grondstoffen, corruptie en de grote inkomensverschillen.

Ons land bevindt zich echter in een unieke positie. Wij zijn niet afhankelijk van andere landen voor het verkrijgen van goederen en diensten en kunnen ons daarom concentreren op het bouwen aan een economie van een nieuwe technologische generatie. Rusland zal niet alleen haar historische mandaat realiseren dwz als het energie- en transport centrum van Eurazië. Wij zullen ook onze positie als een van de grootste wetenschappelijke centra ter wereld herstellen. Daarnaast zal onze financiële markt een van de meest effectieve en meest gebruikte ter wereld worden.

In bepaalde sectoren zal de overheid zich oriënteren op het creëren van grote corporaties en het steunen van hun activiteiten op buitenlandse markten. Een dergelijke politiek is geen terugkeer naar staatskapitalisme, maar een volledig pragmatische positie. Zelfs wanneer de staat een controlerend pakket aandelen in een bedrijf in handen houdt zal er een significante hoeveelheid aandelen beschikbaar zijn voor private investeerders.

No comments: