3/4/07

Georgië

26/01/2007
http://www.rg.ru/2007/01/26/skandal.html
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=735918


Ondanks de zich iets verbeterende verstandhouding tussen Rusland en Georgië toch weer twee schandalen:

Uraniumsmokkel
De Georgische geheime dienst arresteerde vorig jaar een Russische burger met 100 gram voor 90% verrijkt uranium. Rossiiskaya Gazeta irriteert zich aan twee zaken:

(1) De Georgische minister van binnenlandse zaken wilde niet met lokale pers over de zaak praten, maar opeens verschijnt er gedetailleerde informatie in de New York Times.

(2) RG: Waarom verschijnt deze informatie juist op dit moment nu de verhoudingen verbeteren? Het is geen geheim dat er in de regering van onze buren nog steeds veel vertegenwoordigers van de ‘party of war’ zitten, die op zoek zijn naar een militaire oplossing voor de conflicten met de afvallige regio’s.

De krant stelt dat zelfs wanneer dit de zoveelste provocatie is van de kant van de Georgische overheid, gefabriceerd met hulp hun Amerikaanse collega’s, het niet verstandig is te simpelweg te ontkennen. De provocatie raakt een zeer gevoelige plek: controle over nucleaire technologie.

Aslan Abasjidze
Een Georgische rechtbank veroordeelde deze week Aslan Abasjidze, de voormalig president van Adzjarie, een Georgische deelrepubliek. Abasjidze sluisde belastinggeld door naar investeringsfondsen voor maatschappelijke projecten. De rechter oordeelde echter dat de fondsen private projecten financierden gerund door de familie Abasjidze.

Abasjidze werd in 2004 uit zijn post ontheven na langdurige onderhandelingen tussen Moskou en Tbilisi. Het Kremlin beloofde de Georgische overheid volledige controle over de regio in ruil voor een veilige aftocht van de in diskrediet gebrachte politicus. Saakashvili zou, volgens Kommersant, op nationale televisie onschendbaarheid hebben beloofd.

Abasjidze werd toentertijd naar Moskou gevlogen met het persoonlijke vliegtuig van Igor Ivanov, voorzitter van de Russische veiligheidsraad. Hij kreeg vervolgens het Russisch staatsburgerschap op persoonlijke voorspraak van Poetin. Ook Loezjkov schijnt een goede vriend te zijn.

Georgië zal binnenkort om uitlevering vragen.

No comments: