9/24/07

Staatsregistratiedienst: datsja's, loketten, hypotheken , wetwinkels en NGO's

http://www.rg.ru/2007/09/21/vasiliev.html

Rossiiskaja Gazeta ontbeet met het hoofd van de staatsregistratiedienst, Sergei Vasilevitsj Vasilijev. Hieronder enkele passages uit het interview.

In Rusland zijn er op dit moment 33 miljoen niet geregistreerde datsja’s. De overheid wil graag dat eigenaren zich melden om nieuwe documenten aan te vragen.In het afgelopen jaar hebben ‘slechts’ 620 duizend datsja bezitters dit gedaan. Vasilijev stelt de lezer gerust. Het is niet verplicht en als je een oud eigendomsbewijs hebt is dat ook geldig. Wanneer de datsja verkocht wordt dan moet de nieuwe eigenaar wel een nieuw eigendomsbewijs aanvragen. Het is een dienst van de lange adem.

Ook belooft hij de papierwinkel te vereenvoudigen. Per jaar voert de registratiedienst 18 miljoen verschillende verzoeken uit. Volgens het administratieve reglement mogen de rijen niet langer meer duren dan drie kwartier. Sommige afdelingen hebben al elektronische rijen (nummertje trekken). Er zijn plannen voor het invoeren van rijen met twee snelheden. Wanneer je wat meer betaald wordt je sneller geholpen. Ook wordt er nagedacht hoe klanten bij hetzelfde loket te laten betalen waar ook de handeling verricht wordt. Nu moet men vaak bij een ander loket betalen en vervolgens met het betalingsbewijs opnieuw in de rij staan. Een derde idee is het opzetten van een gecentraliseerd informatie centrum waar burgers hun verzoeken kunnen indienen. De formulieren gaan vervolgens naar een kantoor en worden na afhandeling naar de klant opgestuurd.

Recent is er een wet aangenomen die private grondmeters reguleert. Dit moet het burgers gemakkelijker maken om hun huizen en grond goed te laten registreren bij het kadaster.

Vasilijev zegt dat de bescherming tegen clandestiene huizenbouwpiramides – aspirant koper investeert in bouw woning maar bouwbedrijf bouwt niet verder dan het fundament en verdwijnt daarna helemaal - beter is geworden. Aspirant kopers moeten vooral goed navragen of de bouwer de benodigde vergunningen heeft. Beter nog is het nemen van een hypotheek. In 2006 registreerde de dienst 72.700 hypotheken, in 2007 nu al 205.000.

Het experiment met judiciële hulp voor minima (de Russische wetwinkel)is geslaagd en wordt uitgebreid over het hele land. Dat wil zeggen wanneer er bepaald wordt wie betaalt: het federale budget of de regio. In 2006 werden 40.000 mensen geholpen, uiteenlopend van consult tot het aanspannen van een rechtszaak. Het project liep in 10 regio’s. Een snelle berekening zegt dat dit ongeveer 1 op 500 burgers is.

De staatsregistratiedienst is ook betrokken bij de registratie van NGO’s. Vasilijev vertelt dat op dit moment (1 september) slechts 38% van de 216.000 geregistreerde NGO’s hun financiële jaarrekeningen hebben ingeleverd. De termijn is al herhaaldelijk uitgesteld. Op 15 april had pas 20% zich gemeld. Vasilijev concludeert ‘dat het grootste deel van de NGO’s de voorwaarden van de Russische staat eenvoudig weg negeert.’In totaal heeft de dienst in de eerste acht maanden van 2007 de licentie ingetrokken van 2300 NGO’s. In dezelfde tijd heeft de dienst 8761 nieuw opgerichte NGO’s geregistreerd.

Nieuw samenstelling regering

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807901

De samenstelling van Zoebkov’s regering is maandagavond bekend gemaakt.Op het commentaar van de Russische pers vooruitlopend concludeer ik zelf dat het Poetin en Zoebkov toch wat snel gaat. De huidige samenstelling lijkt me een tussenvorm. De meeste ministers inclusief de als presidentskandidaten genoemde vicepremiers blijven zitten. De minister van gezondheidszorg Zoerabov vertrekt als meest gewraakte minister. Voor hem komt een jeugdig aandoende vrouw, Tatjana Golikova. Dat lijkt me wel goed. Een stukje menselijkheid is in die sector wel gepast.

De minister van Economische ontwikkeling en handel Herman Gref komt ook niet meer terug. Het gerucht gaat dat hij al enige tijd zijn ontslagbrief had ingediend. Dit in verband met zijn privéleven. Voor hem in de plaats komt ook een vrouw. Elvira Nabijoelinna. Zij was tot nu hoofd van de adviesraad voor de nationale projecten. Dmitrii Kozak gaat regionale ontwikkeling doen. Zijn promotie zat ook al enige tijd in de kast. Als voormalig presidentiële afgevaardigde voor Zuid-Rusland kent hij de regionale politiek.

Opvallend is het aanblijven van minister van defensie Serdjoekov. Zoebkov is zijn schoonvader. De ministers Khristenko en Golikova schijnen het bed te delen.

De rest van de posten verandert niet. Dat er weinig tot niets verandert in de bevoegdheden van de ministeries (er komen alleen twee nieuwe staatssecretariaten, één voor jeugdzaken, de ander voor visserij) doet vermoeden dat de bezem er binnenkort nog eens doorheen gaat.

Zoebkov's eerste week

http://www.rg.ru/2007/09/21/zybkov.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806707
http://www.rg.ru/2007/09/22/raznos.html

De nieuwe premier Zoebkov wordt in zijn eerste week geroemd om zijn ferme stijl en kritische houding (Rossiiskaja Gazeta) en de dynamische wijze waarop hij het kabinet leidt (Kommersant).

Een mooie binnenkomer was ook de confrontatie met zijn schoonzoon Serdjoekov, toen nog de minster van defensie. Zoebkov presenteerde zich als een ware pater familias. Streng doch rechtvaardig. De jongere telg moet plaats maken voor het familie cq.landsbelang. Toch niet,want baas boven baas Poetin accepteerde het ontslag van Serdjoekov niet.

Kommersant spreekt over een ‘aanslag op de zaal waarin het kabinet bijeenkomt’. De krant vindt dat overigens niet verassend: ‘De premier moet laten zien hoe het werk van het kabinet onder zijn leiding verschilt van dat van de regeerstijl van Michail Fradkov.'

Tijdens de eerste twee bijeenkomsten richtte Zoebkov zich op enkele nog niet uitgevoerde orders van de president. Als eerste was er het geld bestemt voor het herstel van woningen en infrastructuur in de regio van Sachalin dat recent door een aardbeving getroffen werd. De ministers keken elkaar zwijgend aan tot uiteindelijk een hulpje van de afwezige minister Gref van economische ontwikkeling zijn hand opstak. De arme man verdedigde zich door te stellen dat hij geen beslissingsbevoegdheid heeft maar werd door de premier prompt naar Sakhalin getuurd om ‘eens te zien hoe de menen daar nu leven’. De eerste tranche van het geld is inmiddels overgemaakt.

Een ander sinds 2004 uitstaande presidentiele order is de energievoorziening van Kamtsjatka, wederom een zaak die gecoördineerd zou moeten worden door het ministerie van Gref. Gref was ook nu weer afwezig. Binnen enkele weken moet er nu besloten of de pijplijn gebouwd wordt vanuit het federale budget of door Gazprom, of het elektriciteitsbedrijf RAO UES.

Een derde uitstaande order betreft de coördinatie van het bestuur van de havens. De verantwoordelijkheid voor de havens valt tussen de verschillende ministeries. In de havens zelf heerst een gelijksoortig probleem. Honderden verschillende bedrijfjes en instellingen maar geen baas die coördineert en verantwoording afdraagt. Zo merkt Zoebkov op dat terwijl er 24 uur afgeladen wordt de douane guderende de nacht niet actief is. De minster van transport, Igor Levitin, maakte een goede beurt door zijn hand op te steken en de premier uit te leggen in welk stadium zich de verschillende wetswijzigingen voor een verbetering van het bestuur in de havens bevinden.

Verschillende artikelen blijven Zoebkov zien als mogelijke presidentskandidaat. Maandenlang hebben onderzoeksbureaus in opdracht van verschillende kranten de seconden lopen tellen waarin één van de mogelijke presidentskandidaten Medvedev en Ivanov op de beeldbuis te zien waren. In een land waar men terecht of onterecht denkt dat politieke PR een sleutelrol vervult hebben dergelijke cijfers eenzelfde betekenis als een politieke peiling. Nu Zoebkov in zijn eerste week veel meer aandacht krijgt dan één van beide vicepremiers is de maat geheel zoek.

Rondje verkiezingen

Deze week hielden de meeste partijen hun partijtop alwaar het programma en de verkiezinglijsten door de leden goedgekeurd werden.

http://www.expert.ru/articles/2007/09/20/plan/

Verenigd Rusland houdt de partijtop pas op de laatst mogelijke dag, dwz 2 oktober. Wel was er een ronde tafel over het partijprogramma, ‘Poetin’s plan’. Hoofd van de verkiezingscampagne Andrei Vorobjov zegt ‘Bijna niemand begrijpt wat Poetin’s plan precies inhoudt, maar dat maakt de discussie juist zo interessant. Socioloog Valerii Fedorov antwoordt met een goede dosis humor en inzicht: ‘Ook al weten de Russen niet wat het woord ´plan´ betekent, toch is er geen betere verkiezingsslogan te bedenken.´ Gleb Pavlovskii verheldert Fedorov´s uitspraak. ´In de jaren 90 werden woorden zoals ´plan´, ´project´ en ´strategie´ uit officiële toespraken geweerd. Het gebruik van deze woorden was vanwege hun verwijzing naar de Sovjet planeconomie´not done´. De Russische burger krijgt daarom volgens Pavlovskii niet zozeer een positief gevoel bij het beeld van een plan, maar vooral bij het beeld dat het Poetin´s plan is.

De politici van VR willen zich tijdens de campagne niet presenteren als de passieve volgelingen van de president, zo blijkt tijdens de ronde tafel, maar bezien de zaak vanuit een ander perspectief. Juist VR is in tegenstelling tot anderen zo verstandig geweest de president in zijn plannen te steunen. ´En kijk waar dat ons gebracht heeft. Twee delen van het plan hebben we bereikt. Rusland is weer een soevereine staat en de overheid heeft opnieuw de middelen in handen om het land te ontwikkelen. Nu gaan we huizen renoveren en wegen repareren, de landbouw moderniseren, nieuwe schepen en vliegtuigen bouwen en nanotechnologie ontwikkelen.´

http://www.gazeta.ru/interview/nm/alebedev.shtml
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807532

Op de partijtop van Rechtvaardig Rusland werden de verkiezingslijsten gepresenteerd. Het blijft interessant te zien hoe verschillend journalisten deze partij benaderen. Zo hing er volgens Kommersant een bescheiden vlag bij de ingang. Gazeta.ru beschrijft echter een megalomaan groot billboard.

Partijleider Mironov omschrijft het partijprogramma ´Vertrouwen in naam van de toekomst´ als ´socialisme 3.0´. Ons land kende sinds 1917 een militair socialisme. In het westen realiseerde men een tweede meer humanitaire versie. Socialisme 3.0 is volgens Mironov beter dan beide eerdere versies; humaner en vooruitstrevender. Speerpunt is de groei en diversificatie van Rusland´s eigen productie.

Met de presentatie van de verkiezingslijsten kwamen veel intriges tot een einde. Het federale trio bestaat uit partijleider Mironov, parlementariër Svetlana Gorjatsjeva die de overstap maakte van de KPRF en de leider van één van de twee jongerenbewegingen van de partij Sergei Sjargoenov. Het vrouwelijke lid van het trio Gorjatsjeva moet vooral kiezers trekken uit haar geboortestreek het verre oosten.

Persoonlijk ben ik erg blij met de keuze voor een nieuwe generatie politicus zoals de 27 jarige Sjargoenov. Met name de ´democratische´ partijen stellen me teleur met het afhouden van verjonging van de partij. Eerder schreef ik over Sjargoenov: “Rechtvaardig Rusland lanceerde een tweede jongerenbeweging. Ze hebben er al een met de naam ‘overwinning’. De nieuwe beweging heeft qua naam een vreedzamere uitstraling;‘hoera!’. Organisator is de 26 jarige schrijver van vier romans en journalist voor ‘Nezavisimaja Gazeta’ Sergei Sjargoenov. Ik vermoed dat we nog meer van hem zullen horen: intelligent, maatschappelijke bevlogen en goede contacten."

In de afgelopen weken ging een zeer hardnekkig gerucht de ronde dat enkele kopstukken van Rechtvaardig Rusland in ongenade waren bij het Kremlin en niet op de verkiezingslijsten gezet mochten worden. De kwade genius zou het lid van de presidentiële administratie en inofficiële architect van de Russische democratie Soerkov zijn. Soerkov zou Verenigd Rusland willen bevoordelen. Rechtvaardig Rusland zou echter Soerkov’s collega Setsjin bereid hebben gevonden om Soerkov’s invloed wat in te perken. Waar of niet waar. Slechts twee van de genoemde namen op de vermeende zwarte lijst komen uiteindelijk niet op de verkiezingslijst voor.

Miljardair Lebedev uit Moskou en al jarenlang criticus van zijn burgermeester Loezjkov reageert verstandig en wijs op het nieuws dat hij niet op de Moskouse lijst staat. Hij zal zich als ‘weldoener’ blijven inzetten voor de partij. ‘Misschien is het wel beter voor de partij, wanneer ik niet op de lijst sta’. In een eerder interview antwoordde hij op de vraag hoe de partij om moet gaan met het dringende verzoek vanuit het Kremlin om bepaalde kandidaten niet in de lijsten op te nemen dat ‘sommigen op heldhaftige wijze hun lot moeten accepteren en dat zij die zich een slachtoffer voelen beter geen hysterie kunnen maken en voor het succes van de partij de rijen gesloten moeten houden. Uiteindelijk doen we het immers niet voor een plaats in het parlement maar voor de morele, politieke en economische waarden in het partijprogramma.'

Het laatste nieuws is dat Poetin dit weekeinde gezegd zou hebben dat hij geen parlementariërs accepteert uit de eerste 50 plaatsen van de Russische Forbes lijst. Naast Lebedev (3,6 miljard dollar) heeft dit waarschijnlijk ook gevolgen voor Verenigd Rusland sponsoren Kerimov (12,8 miljard dollar) en Rasjnikov (9,1 miljard dollar).

Ex politieman Roizman uit Jekaterinaburg heeft meer moeite met autoriteit. Ook al zegt de federale partijleiding hem te blijven steunen als lokale politicus, reageert hij gepikeerd en zegt voortaan zijn eigen politieke carrière te plannen.

De twee burgemeesters van de partij, Tarchov van Samara en Koezmin van Stavropol voeren ondanks eerdere twijfels gewoon hun regionale lijsten aan. Voor wie het leuk vindt om te weten, de nummer twee op de lijst in St. Petersburg is Poetin’s vroegere judo leraar.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806315
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807390
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807390

KPRF leider Zjoeganov was deze week nog op bezoek bij Poetin. Hij klaagde onder andere over Rechtvaardig Rusland. De laatste zou sensatiekrant ‘Jouw dag’ gebruiken voor het zwartmaken van de communistische leiders. Elders las ik eens dat het omgekeerde het geval zou zijn.

Zaterdag tijdens de partijtop beloofde Zjoeganov de kiezer ‘een centrumlinkse politiek in het belang van de meerderheid’. ‘De stabiliteit waarover iedereen praat is overheidspropaganda. Slechts 5% van de bevolking profiteert van de kapitalistische contrarevolutie.' De contrarevolutie kent volgens de communisten drie fases: Tussen 1991-1995 was er de contrarevolutie van de geldwolven in hun aubergine colberts, tussen 1996 en 1999 de contrarevolutie van de oligarchen in hun zwarte smokings en sinds 2000 de contrarevolutie van de bureaucraten in hun grijze pakken. Het gevolg is dat nu BOB aan de macht is, dwz bureaucraten, oligarchen en bandieten. Gezamenlijk beroven zij het volk van hun waardigheid. Zjoeganov eindigde zijn speech met de strijdwaardige kreet.’Zij hebben miljarden, maar wij zijn met miljoenen’.

Het federale trio van de communisten bestaat uit partijleider Zjoeganov zelf, Nobelprijswinnaar in de fysica Zhores Alferov en parlementariër Nikolai Kharitonov. De laatste is de met zijn 57 jaar de jongste van het trio.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806858&NodesID=2
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=805889
http://www.rg.ru/2007/09/22/samurai.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807097&NodesID=2

Het federale trio van de SPS bestaat uit partijleider Nikita Belykh, voormalig leider Boris Nemtsov en literatuurwetenschapper Marietta Tsjoedakova. Samen (in volgorde van jong naar oud) symboliseren zij drie generaties van ‘democraten’.

Kommersant schrijft over het partijprogramma: ‘vrijheid en humaniteit’:‘SPS kiest ervoor in de verkiezingcampagne de slogan ‘afbouw van het kapitalisme’ (dwz wij brengen het transitieproces naar het einde dat ons al die tijd voor ogen stond) te vervangen voor de beter met de wensen van het volk resonerende begrippen ‘liefdadigheid en humanisme’.

Rossiiskaja Gazeta vraagt kritisch af hoe deze idealen te vereenzelvigen zijn met het idee van het verhogen van de pensioenleeftijd, ook genoemd in het partijprogramma.

De tactische keuzes vinden hun weerslag in tweede generatie democraat Boris Nemtsov. Hij was als jonge hervormer uit het team van Tsjoebais ooit de mogelijke opvolger van Jeltsin maar raakte in diskrediet na de economische crisis van 1998. Kommersant schrijft dat Nemtsov’s retraite uit de politiek heeft hem zichtbaar iets geleerd. De volgende passage wordt als voorbeeld gegeven: ‘Het land kent een overschot aan hardheid en een gebrek aan liefdadigheid. Deze verkiezingen staan niet in het teken van een strijdt tussen liberalen en communisten, maar een gevecht tussen cynisme en liefdadigheid.’

Tsjoedakova als vertegenwoordiger van de ‘oudste generatie democraten’. ‘Rusland heeft na 1991 zonder na te denken het winnende lot uit de loterij weggegooid. Dat we op eigen kracht en zonder burgeroorlog of occupatie in staat waren om het Sovjet regime te beëindigen is onze grootste verdienste en we mogen dat niet door de modder halen.’

Ook bij de SPS de nodige intriges rondom vermeende uitsluiting in opdracht van ‘het Kremlin’. Zowel Ryzjkov als Irina Jasina, voormalig woordvoerster van Khodorkovskii’s Open Rusland fonds komen niet op één van de lijsten voor.

Enige ophef was er over de mogelijke kandidaatstelling van voormalig soldaat Andrei Sytsjev, bekend van het verlies van zijn beide benen na mishandeling in de militaire barakken. Maria Gaidar, de dochter van, beschuldigde haar partijgenoten van het misbruiken van Sytsjev voor hun eigen doeleinden. De dokter van Sytsjev bracht uitsluiting. Zijn gezondheid is niet toereikend.

Kort nieuws

http://www.rg.ru/2007/09/21/gazoprovod.html

Estland staat het bedrijf Nord Stream niet toe onderzoek te doen naar het gebruik van de zeebodem in de Estse economische zone voor de beoogde pijplijn van Rusland naar Duitsland. Zonder onderzoek uiteraard ook geen pijplijn. Finland neemt een dubbele positie in de zoektocht naar een traject voor de onderzeese pijplijn. Aan de ene kant maakte het onderzoekgegevens bekend waarin gesteld wordt dat de pijplijn wanneer die het voorgestelde traject over de Finse bodem volgt een gevaar voor zichzelf, het milieu en de scheepvaart vormt. Aan de ander kant bekritiseert het Estland dat het niet mee wil werken in de zoektocht naar de best mogelijke traject. Finland laat het Russisch Duitse bedrijf wel onderzoek op haar zeebodem verrichten. Rossiiskaja Gazeta illustreert de onwil van Estland door te schrijven dat Talinn vier maanden tijd heeft gerekt en uiteindelijk alleen op basis van alleen het rapport van de Finnen het verzoek van Nordstream afwijst.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807113

De problemen tussen de overheden van Georgië en de ‘afvallige regio’ Abchazië hebben door de toewijzing van de Olympische spelen aan Sotsji een extra dimensie gekregen. In Soechoemi, de hoofdstad van Abchazië, roept men dat de Georgiërs de voorbereidingen voor de spelen willen frustreren. De Georgiërs zijn er op hun beurt van overtuigd dat de Abchaziërs de Spelen willen misbruiken om extra steun te krijgen vanuit Moskou. Deze week was er een vuurgevecht in de beruchte Kodori kloof. Beide partijen zeggen uiteraard dat de ander het gevecht heeft uitgelokt.

http://www.rg.ru/2007/09/21/sochi.html


Deze week werd in Sotsji een internationaal forum voor investeerders gehouden. 22 miljard dollar aan projecten gingen over de toonbank. Interessant vond ik een interview met de burgemeester. Hij verwacht dat veel van de bouwbedrijven een filiaal in Sotsji zullen openen en dat zijn stedelijk budget zal vervijfvoudigen. Dit geld dat vooral ook naar het onderwijs. De stad krijgt een glasvezelnetwerk waarop als eerste de scholen zullen worden aangesloten. Het zijn immers de huidige generatie scholieren die tijdens de Olympische spelen de internationale gasten zullen ontvangen.

http://www.expert.ru/articles/2007/09/20/zyaz_ing/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806690

Ingoesjetië is de laatste weken vaak negatief in het nieuws. Volgens President Zjazikov is de negatieve publiciteit echter deel van een wraakactie van de in de laatste anderhalf jaar ontlagen politiechef, de voorzitter het hoger gerechtshof en de procureur. Deze week was er een mysterieuze ontvoeringszaak met wonderbaarlijk einde. Na een nachtelijke demonstratie in het centrum van Nazran kwamen twee ontvoerde jongens weer vrij. De familie zegt dat de FSB erachter zit en neemt het de lokale overheid kwalijk dat het de veiligheidsdiensten niet onder controle heeft. De politie moest de minister van binnenlandse zaken uit de handen van de woedende vrouwen redden. Het is echter opvallend dat de familie goede contacten heeft binnen invloedrijke kringen en dat de demonstratie verbazingwekkend goed voorbereid was. Een vriend van de familie bracht de jongens in de morgen terug.

http://www.rg.ru/2007/09/21/dedovshina.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806871

De hoofdprocureur van het leger presenteerde cijfers over een afname met 34% van het aantal gevallen van mishandeling van jonge rekruten in de barakken. Ook prees hij de samenwerking met de mensenrechtenorganisaties. Sommigen van hen zouden echter nog beter kunnen samenwerken door de procureur meer te vertrouwen, minder tijd te spenderen aan het uitvoeren van eigen parallelle onderzoeken en zich te concentreren op het winnen van vertrouwen van de soldaten en te werken aan hun bereidheid misstanden aan te geven. Het vertrouwen tussen beide partners is echter niet groot. Volgens een woordvoerster van de verenigde soldatenmoeder organisaties zou de procureur een te rooskleuring beeld willen scheppen door de cijfers net voor de herfstlichting te presenteren. Het aantal gevallen zal straks schrikbarend stijgen, voorspelt ze. Helaas heeft ze in niet goed naar de procureur geluisterd. De 34% afname in 2007 is immers berekend op een vergelijking met dezelfde periode in 2006. Mensenrechtenombudsman Loekin gedraagt zich constructiever. Hij herinnert de militair procureur aan het voornemen om een onafhankelijke militaire politie op te richten.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=805503

Een vreemd en naar eigen inzicht mogelijk zorgwekkend stukje burgerparticipatie is het eerste openlijke samenwerkingsverband tussen de migratiedienst, een overheidsorgaan en een jongerenbeweging, in dit geval ‘de lokalen’. De jongeren hielpen de migratiedienst bij het oppakken van 72 illegalen op een bouwmarkt aan de rand van Moskou. ‘De lokalen zijn natuurlijk geen makkelijke jongens, af en toe zelfs erg gewelddadig, zegt de directeur van de migratiedienst, maar als je ze slim inzet komen ze goed van pas. De jongeren deelden ook flyers uit met de opdruk ‘tijd om weer naar het zuiden te vliegen’. Mensenrechtenorganisaties reageren verontwaardigd. De actie zou illegaal zijn en de migratiedienst zou weer eens het lage niveau van hun rechtskennis tonen. Ik vrees echter dat het hele zaakje best legaal is.

http://www.expert.ru/articles/2007/09/19/taz/

De staking bij autofabriek Avtogaz georganiseerd door de onafhankelijke vakbond ‘eenheid’ toont de eerste resultaten. Het nieuwe management van de fabrieken belooft een loonsverhoging van 1000 roebel (30 euro) per maand. Dit is veel minder dan de geëiste verdubbeling van het loon dat nu rond de 12.000 roebel ligt. Toch ziet de vakbond het gebaar als teken van goede wil. De staking van deze week is uitgesteld.

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=805133

De ambtenarensalarissen zijn het afgelopen half jaar met 34% gestegen. Het gemiddelde salaris is nu 15.803 roebel. Het aantal ambtenaren groeide met 7,9%. Er zijn er nu 1.58 miljoen. De ambtenaren in St. Petersburg verdienen gemiddeld meer dan hun collega’s in Moskou. 34.722 roebel om 30.600 roebel. Dit is echter nog niets in vergelijking met olierijke regio’s zoals de Nenets Autonome Okrug (59.762), de Khanty Mansiisky Okrug (58.525) Tsjoekotka (48.351)en de Tjoemen oblast (47.148). De ambtenaar verdient het minst in Dagestan (10.125). Helaas is er ondanks de salarisverhogingen geen daling te zien in de corruptiecijfers, zegt Transparancy International. Positief is wel de conclusie dat ook de ambtenaren langzaam gaan bijdragen aan de groei van de middenklasse.

http://www.expert.ru/articles/2007/09/20/mezenat/

Een van de laatste daden van premier Fradkov was het tekenen van een regeringsdocument over het oprichten van endowment fondsen, dwz langlopende fondsen op basis van eenmalige giften of nalatenschappen die liefdadigheid in de sociale sfeer, cultuur en sport financieren.

Liefdadigheid wordt in Rusland ontmoedigd door de dubbele of soms zelf driedubbele belasting die betaald moet worden: (1) de ondernemer betaalt winstbelasting over inkomsten, (2) btw over het gefinancierde product en (3) de ontvanger betaalt vervolgens ook nog eens belasting over de gift. Met het tekenen van dit document gaat er een wet in werking die weldoeners vrijwaart van belasting. De wet heeft echter alleen betrekking op de grote jongens. De minimum inleg voor een fonds is 3 miljoen roebel (ongeveer 100.000 euro).

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=806383
http://www.rg.ru/2007/09/22/stepashin.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=807136

De nationale rekenkamer is verstrikt geraakt in een corruptieschandaal. Ook hier is niets wat het lijkt. Of misschien toch weer wel? Volgens de eerste versie betrapte de FSB het hulpje van de vanuit het ministerie van defensie bij de rekenkamer gestationeerde Joeri Gaidoekov met een koffer met 1 miljoen euro. Gaidoekov en kornuiten zouden in totaal 7 miljoen geëist hebben van een bedrijf dat onderdelen voor raketaandrijving produceert. Ze zouden hebben ontdekt dat het bedrijf met overheidssubsidies sjoemelde. De koffer bereikte echter nooit het kantoor van Gaidoekov zelf. Zo bleef zijn betrokkenheid de hele week onduidelijk.

Aan het eind van de week nam het hoofd van de rekenkamer Stapasjin het plots op voor zijn werknemer. Gaidoekov zou zelf aan de bel hebben getrokken en de FSB hebben ingeschakeld. Ook zegt hij dat er een enorme druk werd uitgeoefend op de controle van de cijfers van dit bedrijf. Het lijkt erop dat iemand heel graag wil dat het bedrijf, NPO Energomasj, ten gronde gaat. Dit zegt ook de woordvoerder van het bedrijf. ‘Diegene die de audit georganiseerd heeft en de steekpenningoverdracht in scene heeft gezet heeft slechts één doel, het opbreken van het bedrijf in zijn huidige samenstelling.