3/4/07

Ecologen bedreigen olympische droom

15/02/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=742546
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=743101


De directeur van de Russische afdeling van het wereld natuurfonds, Tjestin, schrijft een open brief aan president Poetin waarin hij het gebrek aan ecologische expertise in de bouwprojecten rondom de stad Sotsji bekritiseert. Het moment is goed gekozen. Binnenkort bezoekt het Olympisch comité de mogelijke kandidaat-stad voor de winterspelen van 2014. In september van het vorige jaar spande Greenpeace ook al een zaak aan tegen de plannen van de regering rondom de stad Sotsji.

De regering heeft veel geld beschikbaar gesteld (185 miljard roebel) voor de ontwikkeling van een ski gebied. Aangrenzend aan de stad liggen echter enkele beschermde natuurgebieden. Daar worden onder andere vakantieparken gebouwd die volgens Tjestin geen enkel doel dienen voor de Spelen. Verantwoordelijk voor de semi-legale toewijzing van grond is het ministerie van economische ontwikkeling dat openlijk lobbyt voor de interesses van enkele projectontwikkelaars, aldus Tsjestin.

In zijn brief herinnert hij de president dat de ecologen in april van het vorige jaar ook op zijn hulp konden rekenen, toen onder druk van maatschappelijke organisaties de president persoonlijk de toekomstige ligging van een olietransportleiding liet wijzigen zodat het straks op ongevaarlijke afstand van het Baikal komt te liggen.

De volgende dag kondigt vice-premier Zjoekov aan een ecologische raad in het leven te roepen die het project moet gaan 'vergezellen'.

No comments: