3/4/07

Pensioenen

02/02/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=7387541
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=739166


Het gaat niet goed met het pensioenen. De overheid wil een stelsel van twee niveaus. Het eerste niveau is verplicht en wordt betaalt uit de sociale belasting. Het tweede niveau wordt niet door de overheid gegarandeerd en moet zelf gespaard worden.

In de praktijk is er echter nog een derde niveau van extra pensioenopbouw die vroeger door de staat werd verzorgt. Deze tegoeden staan nu op de Vnesjekonombank maar moeten, als het aan de overheid ligt, na 2013 geheel ondergebracht zijn bij private pensioenbanken. De meeste pensioengerechtigden zijn echter niet in beweging te krijgen.

Het probleem is dat enerzijds de inleg in de Vnesjekonombank blijft groeien. De bank moet de tegoeden in staatsobligaties beleggen. Deze raken echter op. Anderzijds is hierdoor het dividend op de tegoeden gedaald tot 5.7%. Met een inflatie van 10% betekent dat een reëel verlies voor de gepensioneerde.

Private pensioenbanken beleggen veel slimmer en maakten het afgelopen jaar een winst van 20.8%. Het vertrouwen van de burger hebben ze nog niet gewonnen.

No comments: