Chinees model voor democratisering
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?docsid=837275
Kommersant ziet een verband tussen de democratiseringsprocessen in China en Rusland. De aanleiding voor deze observatie is een artikel gepubliceerd op de website van de Chinese nieuwsservice Xinhua. Dit Chinese artikel stelt dat de Russische overheid eindelijk gebruik maakt van het progressieve model van het Chinese partijbestel.
Het Chinese model kent verschillende democratische partijen, die de lijn van Communistische Partij van China onderschrijven, legt de krant uit. De laatste tijd krijgen de bijeenkomsten van deze partijen meer publiciteit en worden ze bezocht door hoge functionarissen uit de CCP. De populariteit van deze partijen zou in de toekomst een rol kunnen spelen in de keuze voor het volgende staatshoofd. Verontrust door de gekleurde revoluties in de postsovjet ruimte en Kirgizië in het bijzonder, schrijft Kommersant, is Peking begonnen een systeem te ontwikkelen waarbij verschillende groepen binnen de bevolking hun belangen kunnen behartigen zonder dat de monopolie op de macht van de CCP wordt ondermijnd.
De parallellen met het Russische partijbestel, waarbij de kieswet en het politieke en mediaklimaat zo zijn aangepast dat formatie van enkele aan de huidige machtsorde loyale partijen wordt bevorderd, lijken mij niet geheel uit de lucht gegrepen. Het aandeel van de Chinezen in deze ontwikkelingen blijft natuurlijk twijfelachtig. Er hebben recent wel twee besloten bijeenkomsten plaatsgevonden tussen de Russische partij Verenigd Rusland en de CCP, voegt Kommersant toe.
No comments:
Post a Comment