1/5/08

Nasji

http://www.rg.ru/2007/12/26/nashi.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=839962
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=840244

De jongerenbeweging Nasji heeft een nieuwe leider. De vorige ‘commissaris’ Vasillii Jakemenko heeft als hoofd van de regeringscommissie voor jeugdzaken voor een carrière in de politiek gekozen. Hij blijft vanuit een raadgevende functie betrokken bij de jeugdbeweging. Zijn opvolger bij de Nasji is Nikita Borovikov. De kerntaken van de beweging blijft volgens de nieuwe ‘commissaris’ “de verjonging van het bestuur en de vorming van een burgermaatschappij”. De toekomst van de beweging is volgens de kranten echter onduidelijk.

Een ander leider van beweging en inmiddels parlementariër, Sergei Belokonev, sluit niet uit dat Nasji bij de volgende parlementsverkiezingen als politieke partij zal deelnemen. De beweging ziet zich als belangrijke waarborg voor de uitvoering van ‘het plan Poetin’. Belokonov: “We moeten klaar zijn om een nieuwe partij te stichten, een partij die het niet toelaat dat het plan van Poetin niet wordt uitgevoerd. … Verenigd Rusland is onze bondgenoot, maar de partij kent ook leden, die al denken dat ze gewonnen hebben zonder ook maar iets gedaan te hebben. We geven ze niet de mogelijkheid om te verslappen en wanneer ze dat toch doen dan stichten we een nieuwe partij.”

Experts zijn sceptisch over de toekomst van Nasji. Belkovskii denkt dat nu het gevaar voor een oranje revolutie geweken lijkt, de jeugdbeweging zijn taak wel vervuld heeft. De politicoloog ziet nog wel de mogelijkheid dat de wanneer de bedenker van Nasji, Soerkov, onder Medvedev geen hoge positie krijgt, hij de Nasji als uitvalsbasis zal willen gebruiken.

Jasjin, de leider van de jeugdbeweging van Jabloko, denkt dat het Kremlin interesse in het project langzamerhand verliest en dat er minder geld beschikbaar zal zijn. “Zij die de beweging nu leiden willen niet samen met de beweging in de vergetelheid raken en zoeken daarom nieuwe vormen.”

Een mogelijk teken van verdere radicalisering voorkomend uit een poging bestaansrecht te verwerven is het volgende bericht: De jeugdbeweging van de KPRF zou in een opslag van de Nasji voedselpakketten hebben gevonden waarop het logo van de Communistische partij stond afgebeeld. De Nasji zouden deze pakketten mogelijk hebben willen uitdelen tijdens de presidentscampagne zodat de KPRF vervolgens beticht zou kunnen worden van onwettige agitatie, het omkopen van de kiezer. De KPRF heeft een rechtszaak aangespannen wegens onrechtmatig gebruik van hun beeldmerk.

No comments: