1/5/08

Aansluitingen huishoudens op gasnet

http://www.rg.ru/2007/12/19/medvedev-yamal.html

Een aspect van de nationale projecten van Medvedev is het aansluiten van huishoudens op het gasnet. De naar alle waarschijnlijkheid toekomstige president en voorlopig nog voorzitter van de raad van toezicht van Gazprom uitte scherpe kritiek aan 9 van de 58 deelnemende regio’s.

In het kader van dit programma heeft Gazprom in 2007 20,2 miljard roebel gespendeerd aan 7000 kilometer leiding waarmee 545 dorpen en meer dan 10.000 ziekenhuizen en scholen werden aangesloten.

Gemeentes moeten een deel van de kosten doorberekenen aan de consument. In extreme gevallen kan dit oplopen tot zo’n 200.000 roebel (~5500 euro, JM) per huishouden. Medvedev: “Dergelijke waanzinnige prijzen maken de aansluiting op het gasnet praktisch onmogelijk voor de mensen voor wie het programma bedoeld is. De prijs zou voor per huishouden niet hoger mogen liggen dan 20-25.000 roebel.

Een deel van de gemeentes zou de boel “openlijk bedriegen” door allereerst geld in te zamelen bij de inwoners van nog niet aangesloten dorpen en pas daarna Gazprom te verwittigen van de noodzaak een gasleiding naar dit dorp aan te leggen. Gazprom wordt zo moreel gechanteerd om buiten de eigen planning om te werken en de bewoners moeten te lang of tevergeefs wachten op het resultaat van hun investering. Ook proberen regionen hoog op de prioriteitenlijst van Gazprom te komen door het aantal consumenten dat door een project aangesloten wordt te overdrijven. Na de bouw blijkt de leiding maar de helft van het genoemde aantal consumenten te bereiken.
In 2008 moeten de regionen in hun budgetten geld reserveren voor de bouw van gasleidingen. Doen ze dit niet. Dan wordt hun deelname aan het programma beëindigd.

No comments: