1/5/08

Wit-Rusland

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=834857
http://www.rg.ru/2007/12/15/putin.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=838631
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=836507

Poetin bracht voor het eerst een officieel bezoek aan Minsk. Opvallend was dat Poetin na aankomst eerst een gesprek had met de Wit-Russische premier Sidorskii. Volgens het protocol verwachtte president Loekasjenko op dat moment Poetin voor het diner in zijn residentie.

Over de mogelijke Unie van Wit-Rusland en de Russische Federatie werd tijdens de persmomenten met geen woord gerept. Een concreet resultaat van het bezoek is de lening van 1,5 miljard dollar aan Wit-Rusland in ruil voor een verder akkoord over de geleidelijke verhoging van gasprijzen. Dit bedrag zal nog voor de jaarovergang overgemaakt worden en het tekort in het budget van Wit-Rusland over 2007 opvangen. Dit tekort bedraagt 1,2 miljard dollar.

Een week later stelde minister van financiën Koedrin Wit-Rusland nog eens een lening van 2 miljard dollar in het vooruitzicht. In ruil hiervoor zou Minsk staatsobligaties ter waarde van tenminste 10 miljard roebel (~277 miljoen dollar) moeten uitgeven op de Russische markt.

Experts denken dat de ruime kredietverstrekking aantoont dat de Russische Federatie niet langer geïnteresseerd is in een formele unie met Wit-Rusland, maar zich geleidelijk sterker in de economie van Wit-Rusland wil nestelen. Waarom zou ‘Kremlin inc.’ een politiek monster nastreven, wanneer het via de transnationale weg veel makkelijker haar economische invloed kan uitbreiden?

No comments: