1/5/08

Diversificatie gasleidingen naar Europa

http://www.rg.ru/2007/12/21/a197894.html
http://www.rg.ru/2007/12/19/medvedev-yamal.html

Het transport van Kazachs en Turkmeens gas via leidingen over Russisch en Grieks grondgebied naar Oost- en Zuid Europa is weer twee stappen dichterbij gekomen.
De premiers van Griekenland en Rusland tekenden in Moskou een verdrag dat een bedrijf opricht dat de bouw van de Bourgas-Alexandroupolis gasleiding gaat voorbereiden. Deze leiding zal vanuit een haven in de Zwarte Zee het gas naar de Middellandse Zee transporteren en omzeilt zo de flessenhals van de Bosporus. Daarnaast wordt de leiding ook direct verbonden met een netwerk van gasleidingen in Oost- en Zuid Europa.

Daags later tekenden de presidenten van Turkmenistan, Kazachstan en de Russische Federatie een akkoord over de Prikaspische gasleiding, een renovatie en capaciteitsverhoging van de al bestaande maar in verval geraakte KTK leiding. Het gas wordt via Russisch grondgebied naar de haven van Novorossiisk vervoerd. Vandaar kan het gas per schip naar Bourgas.

Dezelfde week nam Medvedev samen met de Minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Steinmeier, een nieuw gasveld in Jamal in gebruik. Het gas uit dit veld zal gebruikt worden om de te bouwen Nordstream te bevoorraden. De heren waren niet van plan het Siberische klimaat te trotseren. Ze drukten vanuit het behaaglijke Moskou op een symbolische knop.

No comments: