1/5/08

Protesten tegen hoge benzineprijzen

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=839692

Vrachtwagenchauffeurs in Moskou en Novosibirsk protesteerden tegen de hoge benzineprijzen. Honderd chauffeurs uit 15 verschillende regio’s voerden een ‘waarschuwingsactie’ uit op de ring rond Moskou. Ze reden in colonne met vlaggen van hun vakbond.

In Novosibirsk demonstreerde de Siberische vakbond voor transporteurs. Daar stegen de benzineprijzen binnen drie weken met 17%, in Perm met 7,5% en in Samara met 8,8%. “Bedrijven, aangesloten bij de vakbond, hebben zojuist contracten afgesloten voor het jaar 2008. Deze moeten nu als gevolg van de prijsstijgingen herzien worden.” De vakbondsleiders hebben een brief aan Poetin gestuurd met de eis om de brandstofprijzen te bevriezen. Gebeurt dit niet dan zullen er in april door heel Rusland acties plaatsvinden. “Vervoeren wij drie dagen niets, dan komt de hele economie tot stilstand.”

In Kamtsjatka ontstonden er na geruchten over nieuwe prijsstijgingen lange rijen voor de benzinestations. De gouverneur reageerde door de brandstofprijzen op te bevriezen en de verkoop van benzine en diesel anders dan rechtstreeks in de tank te verbieden.

No comments: