Huisvesting
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=840235
http://www.rg.ru/2007/12/27/jilie.html
Kommersant bericht dat eind november pas 78% van de geplande sociale woningbouw - 44 miljoen vierkante meter - afgebouwd is. Het ministerie van regionale ontwikkeling denkt echter dat de mijlpaal van 60 miljoen vierkante meter alsnog gehaald zal worden. Ook de president van de Unie van Bouwbedrijven denkt dat het goed komt. In december wordt er volgens hem veel projecten opgeleverd.
Rossiiskaja Gazeta is optimistischer. Het overschrijden van de 60 miljoen vierkante meter wordt al gevierd. Wanneer ik de cijfers uit beide kranten vergelijk zie ik dat er in de laatste maand van 2006 zo’n 20 miljoen vierkante meter werd opgeleverd. Het optimisme lijkt daarmee gerechtvaardigd.
Zorgwekkender lijkt het verschil tussen de verschillende regio’s. 50-55% van de woningen wordt gebouwd in maar 10 (van de 86, JM) regio’s. Ook het ‘sociale’ karakter van de woningbouw laat te wensen over. Er is slechts 6,6% van geplande hoeveelheid voor jonge gezinnen en 34% van de woningen voor veteranen en invaliden gebouwd.
Kommersant noemt als meest succesvolle aspect van het beleid voor huisvesting ‘iets wat niet gepland kan worden‘; de hypotheek. Er werd dit jaar voor 363,8 miljard roebel aan hypotheken afgesloten. De planning was 250 miljard. In januari 2005 kon 9% van de bevolking zelfstandig een huis kopen. Nu is dat al 17%. In 2010, zo hoopt een woordvoerder van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, zal dit 30% zijn.
Beide kranten schrijven over de problemen waar bouwers tegen aanlopen. Dit zijn tevens de oorzaken voor de stijgende huizenprijzen. Tussen januari en september 2007 stegen de huizenprijzen met 22,8%. In de analoge periode in 2006 was dit 31%. Kommersant noemt de aansluitingen van gas, water en elektriciteit. Rossiiskaja Gazeta schrijft over het gebrek aan cement - een prijsstijging van 250% in 2007 - en de ingewikkelde wettelijke verplichtingen voor landonteigening.
No comments:
Post a Comment