1/5/08

Russisch poldermodel

http://www.rg.ru/2007/12/22/mrot.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=839230

Er lijkt overeenstemming bereikt te zijn tussen overheid, werkgevers en werknemers over de verhoging van het minimumloon. Concrete afspraken zijn er nog niet gemaakt. Rossiiskaja Gazeta spreekt van een doorbraak. Een woordvoerder van een werkgeversorganisatie: “Deze overeenkomst bevestigt dat het bedrijfsleven in Rusland veranderd is en dat het een nieuw, hoger niveau van sociale verantwoordelijkheid heeft bereikt.”

Een aspect van de overeenstemming is de verhoging van het minimumloon tot aan het bestaansminimum. Dit zou in december 2008 kunnen gebeuren. Voor dat dit gebeurd wil men eerst de resultaten analyseren van de recente verhoging van het minimumloon in september 2007. Sindsdien is het minimumloon vastgesteld op 2300 roebel per maand. Het bestaansminimum wordt nu berekend op 3713 roebel per maand.

Het bedrijfsleven vreest faillissementen van bedrijven met een kleine winstmarge wanneer de loonkosten gaan stijgen. Vooral de landbouwsector zou getroffen kunnen worden door een te snelle verhoging van het minimumloon.

De overheid lijkt op haar beurt bereid te zijn de werkgevers tegemoet te komen in hun wens voor een differentiatie van de BTW. Het bedrijfsleven lobbiet al jaren voor belastingvoordelen voor nieuw ontwikkelde producten en ‘belastingvakanties’ voor bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen. Deze lobby vond tot nu toe plaats in het kader van de Raad voor Concurrentiebevordering, alwaar het bedrijfsleven op de ontoeschietelijke positie van het ministerie van financiën stuitte. Het drievoudige overleg tussen overheid, werkgevers en werknemers opent nieuwe mogelijkheden voor alle partijen.

No comments: