4/22/08

Tsjetsjenië

Het rommelt in Tsjetsjenië. Kadyrov probeert weer eens een van zijn potentiële rivalen uit te schalen. Zowel Kadyrov als de gebroeders Jamadajev vochten in de eerste Tsjetsjeense oorlog tegen het federale leger. Toen het bleek dat hun strijdmakers een streng Islamitische staat willen oprichten, liepen ze over naar de Russische kant. Kadyrov werd president. Soelim Jamadajev, held van de Russische Federatie, is nu aanvoerder van een 1000 koppige federale veiligheidsbrigade, Vostok genaamd. Kommersant beschrijft het haantjesgedrag van beide heren, dat uitliep op een omsingeling van de basis van de Jamadajevtsy in Goedermes. Het ligt niet in de verwachting dat Moskou Jamadajev lang zal blijven steunen. Eerder ontdeed Kadyrov zich op soortgelijke wijze van het bataljon Zapad. Moskou wordt langzamerhand steeds afhankelijker van de jonge Kadyrov.

Ekspert schrijft hoe Kadyrov gelijktijdig meer geld aan Moskou vraagt om de werkeloosheid te bestrijden. De republiek krijgt al een veelvoud van de donaties aan andere regio’s. Ekspert suggereert dat Kadyrov verwacht meer geld te kunnen losweken bij Poetin, destijds opperbevelhebber gedurende de tweede Tsjetsjeense oorlog, dan bij zijn opvolger Medvedev.

Overigens zijn staatsinvesteringen geen panacee. Het overgrote deel van de werkende Tsjetsjenen krijgt zijn of haar salaris al van de overheid en investeringen in de infrastructuur leveren geen duurzame werkgelegenheid op. Belangrijker is de terugkeer van de industrie. Voor de oorlog verwerkte Tsjetsjenië de olie uit de buurrepublieken. Nu bouwt Rosneft een nieuwe grote verwerkingsfabriek in het naburige Kabardino-Balkarie.

No comments: