4/22/08

‘Oververhitting’ economie

Rossiiskaja Gazeta publiceert een open brief van Jevgenii Jasin, voormalig minister van economie onder Jeltsin, waarin de econoom spreekt over een oververhitting van de Russische economie. Hieronder volgen kort enkele punten uit de brief:

Het teken van oververhitting is de inflatie, die acht jaar daalde, maar het afgelopen jaar plots met drie punten steeg. ‘Dit betekent dat we de financiële stromen van onze inkomsten niet de baas zijn en dat we niet in staat zijn om het bedrijfsleven volledig te activeren. Er wordt veel gesproken over het verstrekken van kredieten aan het bedrijfsleven, maar we vergeten daarbij dat het de markt is die de rentevoet op deze kredieten bepaalt. Bovendien maakt goedkoop krediet de ondernemer niet efficiënter. Wanneer het bedrijfsleven niet efficiënter wordt, zal de overheid alleen maar geld in de economie en de sociale sector blijven pompen. De oververhitting nadert dan het kookpunt. Alleen concurrentie, waarover veel gesproken wordt, maar waar weinig aan wordt gedaan, is een echte stimulans voor efficiëntie en innovatie. Hoe die concurrentie te bespoedigen, schrijft Jasin helaas niet.

Het bedrijfsleven heeft langlopend krediet nodig. De budgetgelden, die nu via de banken uitgeleend worden, zijn echter kortlopend, merkt Jasin op. Ook in andere krantenberichten lees ik dat dit systeem niet goed functioneert. Voorstanders zeggen echter dat het geen stimuleringsmiddel is maar een veiligheidsmechanisme tijdens economische tegenspoed. De rentevoet is zo bepaald dat dergelijke kredieten pas interessant worden wanneer de kredietmarkt noemenswaardig vernauwt.

Ondanks dat de tijd van belastingterreur voorbij lijkt, blijft de verhouding tussen overheid en bedrijfsleven moeilijk. Het bedrijfsleven ziet de grens niet tussen dat wat de belastingdienst doet ter verbetering van het belastingstelsel en wat de ambtenaren doen om zich te verrijken. Als compensatie voor deze onduidelijkheid, eist het bedrijfsleven belastingverlagingen zoals een BTW verlaging.

No comments: