4/22/08

Wonen op de datsja

Het Constitutionele Hof heeft voor de tweede keer in korte tijd een principiële uitspraak gedaan inzake het grondrecht van vrije woonplaatskeuze. De wet die het registeren van een datsja (officieel vaak een volkstuinvereniging) als permanent woonadres verbiedt is in strijd met de Constitutie. De zaak was aangespannen door twee gezinnen uit Krasnodar. Woonadresregistratie is handig voor onder andere de gezondheidsverzekering, de registratie van auto’s, het aanvragen van een uitreispaspoort, inschrijving op wachtlijsten voor peuterspeelzalen en scholen.

Met deze principiële uitspraak bezorgt het Hof de bureaucratie een aantal flinke kopzorgen. Er zijn in Rusland op dit moment zo’n 20 miljoen datsjacomplexen, schrijft Rossiiskaja Gazeta. Elke jaar komen daar tienduizenden bij. Wanneer er in de datsja’s officieel gewoond kan worden zullen er ziekenhuizen, scholen, postkantoren gebouwd moeten worden en communicatienetwerken aangelegd moeten worden. Volgens de krant zullen er plots hele nieuwe dorpen ontstaan en zullen in veel gevallen de gemeentegrenzen opnieuw bepaald moeten worden.

Ekspert denkt dat het lastig wordt om juridisch te bepalen wat precies een woonhuis is. Stelt de overheid dat een standaard woonhuis beschikt over bijvoorbeeld warm water en een centrale verwarming, dan moet diezelfde overheid erkennen dat de helft van het land onder de maat leeft. Ook voorspelt de journalist dat, wanneer ambtenaren verklaringen moeten gaan uitgeven dat een datsja bewoonbaar is, er weer een nieuwe voedingsbodem voor corruptie ontstaat.

No comments: