4/22/08

Kort nieuws maatschappelijk

Kommersant, Gazeta.ru, RIA Novosti, Interfaks en Sports.ru gaan gezamenlijk richtlijnen ontwikkelen ter bescherming van de auteursrechten op hun teksten en foto’s op het internet, schrijft Kommersant.

Drie jongens die werden beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op gouverneur Matvijenko zijn vrijgesproken. Kommersant schrijft dat de jongens, allen uit islamitische families, gepakt werden toen zij handgranaten probeerden te kopen. De verkopers wisten wonderwel te ontsnappen. Ook het lidmaatschap van een religieuze organisatie kon niet worden bewezen.

In Dagestan hebben de acteurs een toneelvoorstelling over de gijzeling in het Nord-Ost theater afgeblazen. Na de première kwam er veel kritiek en mogelijk ook bedreigingen. Het toneelstuk probeert, in mijn woorden; in te gaan op de menselijke kanten van zowel de gijzelnemers als de gijzelaars. Voor veel van de toeschouwers en met name de naar de première gekomen president werden de ‘terroristen tot helden verheven’. De dramaturg is een Britse van Russische afkomst, iets wat ook niet echt helpt. De regisseur: “Dit is kritiek naar de beste sovjettraditie. Het is onbegrijpelijk dat een voorstelling die bedoeld is mensen bij elkaar te brengen zo’n reactie oproept. Blijkbaar kunnen onze mensen zich alleen verenigen wanneer zij een oordeel vellen of iets verbieden.” (Kommersant)

No comments: