4/22/08

Staking ‘Roodkapje’

Tien dagen na de beëindiging van de staking in mijnschacht ‘Roodkapje’ gaan meer dan 60 actievoerders in hongerstaking, schrijft Kommersant. De stakende mijnwerkers eisen dat het management het toelaat om een algemene vergadering voor alle 4000 mijnwerkers te organiseren. De schachten liggen soms wel 20 kilometer uit elkaar en het management zou transport moeten organiseren.

Het management van Roesal zegt dat wanneer de salarissen verhoogd worden, de mijnen binnen enkele jaren niet langer rendabel zijn. Er moet geïnvesteerd worden in efficiëntere productie. Dan zou er een middenklasse van gekwalificeerde mijnwerkers kunnen ontstaan. Poetin zou trots op ze zijn op dit economisch inzicht. Sommige mijnwerkers hebben er echter geen boodschap aan.

Ondertussen worden er krantjes verspreid waarin staat dat de onafhankelijke vakbond de gewone arbeider misbruikt. Dankzij de stakers zouden een aantal schachten zijn nog steeds gesloten zijn en zouden dus ook loyale mijnwerkers zonder werk en inkomen zitten. Er zou al tussen arbeiders zijn gevochten.

No comments: