4/22/08

Moskou en St. Peterburg

De gouverneurs van St. Petersburg en Moskou hebben zich voorstanders verklaard van een vereniging van hun regio met de omliggende regio’s, respectievelijk de Leningrad Oblast en de Moskovsky Oblast. Matvijenko deed dit voor het eerst in juli 2007. Volgens haar zal een vereniging het economische potentieel en de aantrekkelijkheid van de regio voor investeerders verhogen. Loezjkov toonde zich nog niet eerder voorstander van een vereniging van Moskou-stad met de omliggende oblast. In een open brief aan Izvestiya schrijft hij dat een vereniging de levenskwaliteit zal verhogen. Er zijn nu te veel kunstmatige grenzen die het vrije verkeer hinderen.

Kommersant geeft St. Petersburg meer kans dan Moskou. Een verenigd Moskou zou 14% van de Russische bevolking herbergen, 33% van het economisch potentieel, en 40% van de investeringen. De gouverneur van zo’n superregio zou een te grote invloed krijgen.
Overigens moeten beide regionale parlementen samen een verzoek voor vereniging indienen. De politici in de periferieën van beide steden zijn stukken minder enthousiast. Kommersant noemt een klein onderzoek waaruit zou blijken dat 60% van de stadsbewoners en 70% van de oblastbewoners overtuigd is dat de verenging op de lange termijn onvermijdelijk is.

No comments: