4/22/08

Partij-regering

Zowel Verenigd Rusland leden als vertegenwoordigers van de oppositiepartijen spreken nu Poetin straks zowel premier als voorzitter van VR wordt over het perspectief van een partij-regering. De discussie over een partij-regering (partij is betrokken bij kabinetsformatie en mede verantwoordelijk voor regeringsbeleid, JM) bloeide op na de parlementsverkiezingen van 2004, schrijft Kommersant. In 2005 kregen partijen wanneer zij regionale verkiezingen winnen het recht om een kandidaat-gouverneur aan te dragen. Gryzlov sprak toen over de eerste stap richting een partij-regering. Poetin noemde het idee toen nog prematuur omdat er volgens hem geen stabiele federale partijen waren.

Vjatstjeslav Volodin, secretaris van de Algemene Raad van VR, vertelt Rossiiskaja Gazeta: “Het politieke systeem is na deze beslissing opener en democratischer geworden. Er bestaat in de wereld zo’n begrip als een ‘bestuurspartij’, wanneer een winnende partij zijn leider afvaardigt als leider van de regering. Nu bestaat deze praktijk ook in Rusland.”

Oleg Morozov, eerste vicespreker in het parlement zegt nu tegen Ekspert: “De politieke constructie van het land heeft een nieuwe en volkomen complete en logische vorm gekregen, die voor iedereen begrijpelijk is. Er is een sterke partij met een meerderheid in het parlement. Er zijn de gouverneurs, die lid zijn van de partij. Dat zijn er meer dan 70. En er is de toekomstige premier, het hoofd van het kabinet. We hebben lang over een partij-regering gepraat. Nu is het werkelijkheid geworden. Het is niet belangrijk hoeveel ministers er straks lid zijn van de partij. De regering zal een partij-regering zijn, omdat de premier de partij leidt.”

Communist Melnikov zei tegen Kommersant: “Het is juist dat de partij in de meerderheid de regering vormt en zo volledige verantwoordelijkheid draagt voor het regeringsbeleid. Een fractielid van de LDPR zegt dat “de partij-oppositie in de vorm van de LDPR en de KPRF eindelijk de mogelijkheid krijgt om officieel de VerenigdRussen ter verantwoording te roepen voor door het kabinet van ministers gemaakte beslissingen.”

De meeste experts moeten nog overtuigd worden. Zo zegt bijvoorbeeld Belkovskii; “In het huidige politiek systeem kan er slechts een presidents-regering zijn. Verenigd Rusland is een pool van zakenmensen en bureaucraten, die op zoek zijn naar een gemakkelijke toegang tot de administratieve middelen van het landsbestuur. De regering zal daarom, net zoals het was, het werktuig van het Kremlin blijven.”

No comments: