4/22/08

Kort internationaal nieuws

Poetin bezocht Berlusconi. “Deze afspraak met Silvio heb ik niet eens voor de uitslag van de Italiaanse verkiezingen gemaakt, maar zelfs voor het begin van de stemming.” Poetin had al eerder een uitnodiging van ‘zijn vriend gekregen’. ‘Hij had hem al lang niet gezien en miste hem gewoonweg.’

De betrekkingen tussen beide landen lijken de laatste jaren op ‘een platgewalst karrenspoor’, aldus Rossiiskaja Gazeta. Als reden hiervoor worden de samenwerking in de energiesector en de wederzijdse investeringen genoemd. Dit ‘karrenspoor’ is dus positief bedoeld. Berlusconi beloofde zich overigens hard te maken voor het wegnemen van visumbeperkingen tussen de Russische Federatie en de EU.

Kommersant bericht dat Gazprom met de premier van Slovenië praat over mogelijke deelname van dat land aan de Southstream. Het Sloveense grondgebied geldt als mogelijk alternatief voor Oostenrijk. Een groot deel van het gas moet uiteindelijk naar Italië. De Oostenrijkers waren al akkoord met Gazprom, maar besloten (althans zo zien de Russen het, JM) plots in zee te gaan met gasleveranciers. Gazprom stoort zich aan de Europese filosofie van een scheiding van netwerkbeheer en leveranciers. Het wil graag de hele keten tot aan de eindgebruiker in handen hebben.

Premier Zoebkov heeft een bijzondere interesse in de bosbouw. Maakte hij zich al eerder druk om de concurrentiepositie ten opzichte Finland, nu richt hij zijn blik op de zuidgrenzen. Terwijl de totale export van onverwerkt hout het afgelopen jaar afnam, nam de export naar China met 20% toe. De Chinezen hebben aan de grens met Rusland wel 18 houtverwerkingsfabrieken gebouwd, schrijft Rossiiskaja Gazeta.

No comments: