4/22/08

Poetin over Oekraïne

De afgelopen weken was er ophef over een uitspraak van Poetin tijdens een gesprek met George Bush in Boekarest. Poetin zou onder andere gezegd hebben dat de Oekraïne ‘niet eens een staat is’. Het lek was een Amerikaanse diplomaat. Kommersant publiceerde deze versie van het verhaal. Vervolgens zei Lavrov op Echo Moskvy dat deze interpretatie van Poetin’s woorden ‘gebrekkig’ was. De Russische president had niets gezegd dat inbreuk maakt op de soevereiniteit van Oekraïne. Een Oekraïense krant publiceerde het – naar eigen zeggen - volledige stenogram van de bijeenkomt. Hieronder de bewuste passage:

Poetin: “In Oekraïne is een derde van de bevolking überhaupt etnische Rus (volgens officiële cijfers 17,3%, JM) Van de 45 miljoen mensen zijn volgens de officiële tellingen 17 miljoen Russen. Er zijn regio’s, waar in ieder opzicht alleen (etnisch) Russische bevolking woont. In de Krim is bijvoorbeeld 90% (etnische) Rus.”(volgens Oekraïense census: 58.32%,JM).

“Oekraïne is in het algemeen een zeer complexe staat. Oekraïne in de vorm waarin het nu bestaat is nog in de Sovjettijd geschapen. Na WOII kreeg Oekraïne gebied van Polen, van Tsjecho-Slowakije en Roemenie. Tot op de dag van vandaag zijn de grensproblemen aan de Zwarte Zee met Roemenie niet opgelost. In het oosten en zuiden kreeg Oekraïne enorme gebieden van Rusland. Dit is een complexe staatsformatie. En als we daar de NAVO problematiek aan toevoegen en andere problemen, dan kan dat echt het bestaan van de staat zelf in gevaar brengen. Er zijn daar complexe interne politieke problemen gaande. Er moet erg accuraat gehandeld worden.”

“Wij hebben geen enkele veto, dat kan niet zo zijn, en we pretenderen het ook niet te hebben, maar ik wil dat jullie allen, wanneer we over vraagstukken van een dergelijke maat besluiten, begrijpen dat ook wij belangen hebben. Er wonen 17 miljoen Russen in Oekraïne. Wie kan ons vertellen dat wij geen belangen hebben. Het zuiden, het zuiden van de Oekraïne, daar zijn slechts Russen.”

No comments: