4/22/08

Georgië

Poetin heeft de regering de opdracht gegeven om de contacten met Abchazië en Zuid-Ossetië te formaliseren. Dit betekent bijvoorbeeld dat bestuurders van de deelrepublieken straks als juridische rechtspersonen worden gezien. Ook roept hij Russische regio’s op om samenwerkingsverbanden met de Georgische deelrepublieken aan te gaan. Aan de ene kant is dit goed voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het gebied. Aan de andere kant zien de leiders van Abchazië en Zuid-Ossetië dit gebaar als een gedeeltelijke erkenning van hun onafhankelijkheid. Ook Georgië ziet het zo. Daar spreekt men van ‘legitimatie van het separatisme’, ‘annexatie’ en de ‘fascistische staat Rusland.’(Kommersant)

Tegelijk wil Rusland de maatschappelijke en economische contacten met (de rest van) Georgië aanhalen. Recent werd het vliegverkeer hervat. Inmiddels wordt ook de post weer bezorgd. Daarnaast heeft Poetin de regering de opdracht gegeven te kijken of de importverboden op bijvoorbeeld Georgische wijnen en Borjomi water opgeheven kunnen worden, om de renovatie aan de sinds juli 2006 gesloten grensovergang Verchny Lars te bespoedigen zodat het grensverkeer snel hervat kan worden en om de visumbeperkingen voor Georgische burgers op het heffen.

Poetin: “We zetten de lijn voort die gericht is op het wegnemen van alle beperkingen voor de sociaal economische ontwikkeling van de regio, het vrije verkeer van mensen en de samenwerking tussen volkeren.

Parlementsvoorzitter Boerdzjanadze: “Wie betrekkingen wil aangaan met Georgië, doet dat met heel Georgië, inclusief Abchazië en Zuid-Ossetië. Georgië wil de relatie met Rusland verbeteren, maar niet ten koste van de eigen nationale belangen.” De Georgische minister van buitenlandse zaken David Bakradze zegt dat Rusland probeert een illusie van goede wil te scheppen. Deze pogingen van de Russen zullen onze Amerikaanse en Europese vrienden niet misleiden. (Kommersant)

Rossiiskaja Gazeta: “Het is overduidelijk dat de Georgische overheid het probleem van Abchazië en Zuid-Ossetië ‘met vreemde handen’ wil oplossen. En door bij de alliantie toe te treden betrekt het de NAVO in een conflict met Rusland. Een andere vraag is of de NAVO deze kopzorgen wel kan gebruiken.” US Secretary of State Sean MacCormack heeft Rusland opgeroepen de beslissing van Poetin te annuleren, schrijft Kommersant

No comments: