4/14/08

Partijvoorzitterschap Poetin

De afgelopen week was er veel speculatie over het aanbod van de partijleider van Verenigd Rusland Boris Gryzlov aan Poetin om na zijn aftreden als president de partij te gaan leiden. Het werd verwacht dat Gryzlov dit aanbod persoonlijk aan Poetin zal voorleggen op de partijconferentie van 14 en 15 april. Inmiddels zijn de aanwezige leden akkoord met de benoeming van Poetin als partijvoorzitter. Wat dit betekent voor de positie van Gryzlov zal later blijken.

Aleksandr Sjogin, voorzitter van de Unie van Industriëlen en Ondernemers, ziet voordelen in een nieuwe machtsconfiguratie: “Zonder deze laatste stap was de deelname aan de parlementaire verkiezingen slechts een technische ondersteuning voor VR en zijn akkoord met de premiers positie net zo’n technische ondersteuning voor het presidentschap van Medvedev. De drie stappen samen vormen een politieke logica. De premier en tevens voorzitter van VR krijgt een machtsbasis in de vorm van een partij met een constitutionele meerderheid in het parlement. Zo ontstaat er zonder constitutionele aanpassingen en zonder speciale wetten een stabiele politieke constructie, die veel weg heeft van het principe van het Europese parlementarisme.”

Sergei Mironov, partijvoorzitter van concurrent Rechtvaardig Rusland, houdt vertrouwen in Poetin ondanks de keuze voor Verenigd Rusland. Hij verwacht dat VR zich onder Poetin netter zal gedragen richting politieke concurrenten. Waarom wordt het oppositiepartijen zo moeilijk gemaakt, vraagt Kommersant. Mironov: “We hebben het verleden doorstaan, maar in de hoofden is het bolsjewisme achtergebleven. Geef ze lederen jacks en mausergeweren en ze gaan hakken.”

No comments: