12/23/08

Roebel

De Centrale Bank heeft de bandbreedte van de roebel voor en derde en vierde maal verlaagd. De verlaging wordt in verband gebracht met verder dalende olieprijs. Een vat Oeral-olie kost deze week $36.

Tussen 21 en 28 november zijn de nationale reserves voor het eerst sinds twee en halve maand met $5 miljard gestegen. Daarmee komt de totale krimp voor de maand oktober op $28,9 miljard. In november koste het 'op stand' houden van de roebel de schatkist $72 miljard. Experts verwachten na de jaarwisseling een scherpere koerscorrectie van 10 tot 15%.

Kommersant merkt op dat op dit moment veel valuta's van ontwikkelingslanden koerscorrecties ondergaan. De boodschap is dat Rusland het zo slecht nog niet doet. In verhouding tot de valuta's van de belangrijkste handelspartners is de waarde van de roebel zelfs met 3 tot 4% gestegen. Een grafiek toont de groeipercentages sinds 1 september 2008: +29% ten opzichte van Oekraïense Grivna, +15% t.o.v. Turkse Lira, +4% t.o.v. Britse Pond, -3% t.o.v. Zwitserse Frank, -12% t.o.v. Chinese Yuan en -27% t.o.v. Japanse Yen.

No comments: