12/23/08

Poetin

Gedurende drie uur beantwoorde premier Poetin 72 vragen van burgers. 2,2 miljoen burgers belden naar de studio en 600.000 mensen stuurden een sms'je. De helft van de televisiekijkers stemde af op kanaal 2, waar de premier live te zien was. De zenders lijken te zijn verdeeld. Het avondnieuws op kanaal 1 toonde eerst uitgebreid Medvedev en pas later Poetin.

Ik word een beetje moe van de internationale pers die Poetin's uiterst effectieve populisme afdoet als een show; als iets wat nep is. De premier heeft een goed verhaal, ook in deze onzekere tijden. Dat is net zo 'echt' als een geruststelling van Balkenende of Bos, maar dan op het niveau van een natie van 140 miljoen mensen.

Poetins kernboodschap: "Rusland kent een moeilijke periode, maar het land heeft alle kansen om de crisis met minimale verliezen door te komen." De geplande verhogingen van pensioenen en werkeloosheidsuitkeringen gaan door. De bankensector is gered. De economie is het afgelopen jaar gegroeid. Massale werkeloosheid wordt niet verwacht. De waarde van de roebel zal niet heftig gaan schommelen, maar zich wel geleidelijk aanpassen aan de waarde van Rusland's traditionele exportgoederen. De hervormingen van het leger zullen niet tot veel gedwongen ontslagen leiden. Het gerucht van een verhoging van de dienstplicht is ongegrond. Er wordt gewerkt aan een extra maatregel die hypotheeknemers uitstel van betaling zal verlenen, wanneer hun inkomsten drastische dalen ten gevolge van bijvoorbeeld ontslag. De eenmalige uitkering voor moeders zal mogen worden ingezet voor het aflossen van de hypotheek.

Nadat de premier liet merken dat wat hem betreft de quota voor arbeidsmigranten in crisistijd omlaag kunnen, toonde hij zich fel gekant tegen onverdraagzaamheid. "Rusland is alleen een grootste staat geworden door de eensgezindheid van verschillende bevolkingsgroepen. Die achterlijke, domme en stompzinnige mensen, die dit principe schenden, in de veronderstelling dat zij in de belangen van het Russische volk handelen, brengen het volk onherstelbare schade toe. Rusland zal geen grootse staat blijven wanneer volkeren en etnische groepen, zich niet thuis kunnen voelen in Rusland."

Het besluit voor verlening van de presidentiële termijn, wuift hij weg als een 'kwestie van smaak." Wordt hij weer president? Poetin ziet daarvoor nu geen reden; "Ik ben nog nooit voor een probleem weggelopen," zegt hij refererend aan de uitdagingen die het premierschap hem blijkbaar biedt.

Op het gebied van internationaal beleid begeeft de premier zich wel openlijk op het terrein van de president. Mogelijk is dit een praktische keuze om het moment te benutten om een boodschap helder te laten klinken. Voor de internationale pers en het diplomatenkorps is dit immers een gebeurtenis waarop wordt gelet.

Poetin's boodschap aan de Verenigde Staten: "We rekenen op de nieuwe president (Obama) om positieve veranderingen door te voeren. We zien al positieve signalen. … Oekraïne en Georgië hebben geen MAP gekregen voor NAVO lidmaatschap. We horen uit kringen rondom de toekomstige president dat het nodig wordt gevonden om het besluit tot plaatsing van een derde raketafweersysteem in Polen en Tsjechië nog eens af te wegen. We horen dat het belangrijk wordt gevonden om de verhoudingen met Rusland op een rijtje te zetten en rekening te houden met de Russische belangen. Wanneer dat niet slechts woorden zijn en wanneer die woorden worden omgezet in uitvoerbaar beleid, dan zal onze reactie natuurlijk overeenkomstig zijn. Onze Amerikaanse partners zullen dat meteen merken.

De boodschap aan Oekraïne en de EU: "We hopen dat we overeenstemming bereiken met onze partners in Oekraïne en dat er daarvan uitgaand geen problemen ontstaan met het transport van ons gas naar de West-Europese consument. Wanneer onze partners hun verplichtingen niet nakomen (afbetalen van schuld) of wanneer ze zoals in voorgaande jaren ons gas zonder toestemming uit de transportpijpen tappen, dan zullen we gedwongen zijn de verkoop te staken."

Het bestuur van het Moechorsjibirskii rajon in Boerjatië vraagt zich af wat het aanmoet met de belofte van premier Poetin aan meisje Dasja Varfomolejev. Zij vroeg om een nieuwe jurk, maar kreeg een reisje Moskou aangeboden. Wie gaat dit betalen? Poetin of het lokale bestuur. En wat te doen met de oma. Zij zit in een rolstoel. Zou Poetins toorn gewekt worden wanneer zij niet afreist?

No comments: