12/23/08

Economische crisis

De kranten gaan ervan uit dat de economische crisis vooral steden met een 'monoprofiel' treft, 'geïsoleerde' steden met enkele tienduizenden inwoners, die sterk afhankelijk zijn van één of enkele fabrieken.

Kommersant bericht over het stadje Pikalevo in de Leningrad regio. Er stonden drie fabrieken die de 20 duizend inwoners van de stad 'voedden'. De eerste fabriek leverde grondstoffen aan de tweede, een cementfabriek. Tycoon Deripaska, eigenaar van de eerste fabriek besloot dat het beter was om ook cement te gaan produceren. De tweede fabriek raakte zo een belangrijkste leverancier kwijt en ging in augustus al failliet. 800 mensen kwamen op straat te staan. Nu de cementprijzen kelderen is de herprofilering van de eerste fabriek ook niet langer interessant voor Deripaska. Investeringen worden uitgesteld. De fabriek produceert ondertussen bijna niets. Er wordt gevreesd voor een massaontslag. Zonder de fabrieken is de stad nergens. Het is de vraag of de elektriciteit wel zal blijven stromen. Zo niet, dan volgt er een algehele evacuatie, over het Ladogameer dikt Kommersant aan, refererend aan de blokkade van Leningrad in WOII.

In een andere artikel bericht Kommersant dat de papierfabriek, bekend van de vervuilende lozingen in het Baikalmeer, de overheid 51% van de aandelen aanbiedt in ruil voor financiële steun. Er staan 1700 werknemers op de tocht.

Volgens Kommersant controleren 26 grote private holdings feitelijk 128 steden: "Arbeidsverhoudingen zijn gebaseerd op archaïsche paternalistische basis. In de steden ontbreekt eigen initiatief. Het MKB wordt niet ontwikkeld. En wanneer de enige voeder van de stad problemen krijgt, dan is er niemand om dat op te vangen."

Aankomende dinsdag, 23 december, presenteert eerste vicepremier Sjoevalov een lijst van 1500 bedrijven, die in aanmerking komen voor directe overheidssteun. 200 tot 300 van deze bedrijven hebben een omzet van meer dan 15 miljard per jaar en beiden werk aan meer dan 4000 werknemers. De andere bedrijven komen in aanmerking omdat hun sluiting grote sociale gevolgen kan hebben. Dit zijn met name fabrieken in de bovengenoemde steden met een 'monoprofiel', alsmede bouwbedrijven.

Voorts heeft de regering besloten de verhoging van de gastarieven per 1 januari niet met 25% maar met 5% te verhogen. Ook de prijs van goederentransport per spoorweg zal maximaal 5% stijgen. Eerder werd 14% aangekondigd.

Het totaal van achterstallige salarissen is in november verdubbeld, bericht Kommersant. Het gaat in totaal om 7,8 miljard roebel. Dat is snel omgerekend ongeveer 350.000 maandsalarissen of ongeveer 1 op de 200 werkende mensen.

De defensie-industrie merkt volgens Sergei Ivanov geen invloed van de financiële crisis. Overheden blijven wapens kopen. De liberalisering van de energiemarkt (elektriciteit) gaat door, meldt minister Sjmatko.

No comments: