12/23/08

Pravoe Delo

Eén van de voorbeelden van 'een democratisering van bovenaf' is het nieuwe partijproject aan de rechterflank, Pravoe Delo, dat tot stand is gekomen na de fusie van SPS, Burgerkracht en de Democratische Partij. Ik neig inmiddels naar vertaling 'de goede zaak'. Momenteel worden de regionale afdelingen opgetuigd. Er is een officiële afspraak tussen de drie samengekomen partijen over wie er in welke regio het voortouw mag nemen. De officieuze praktijk blijkt een gevecht tussen Gozman (ex-SPS) en Titov (namens Burgerkracht).

Gozman probeert voormalige SPS leden op strategische posities te krijgen. Titov leunt op zijn federale MKB belangenvereniging 'Zakelijk Rusland' en port regionale Verenigd Rusland parlementariërs voor een leidinggevende positie bij Pravoe Delo. Gozman haalt op zijn beurt de banden aan met de andere MKB belangenvereniging 'Ruggensteun' en de 'Russische Raad voor Industriëlen en Ondernemers'.

Deze interne strijd kennen we nog van het vergelijkbare project aan de linkerflank; de Rechtvaardige Russen. Zij hebben inmiddels wel een vertegenwoordiging in het federale parlement. Pravoe Delo maakt minstens zo'n goed kans. En dat weegt flink op tegen de kritiek uit de hoek van de voormalige strijdmakkers, die de straat boven de vergaderzaal verkiezen.

Enkele van deze 'straatvechters' verenigden zich recent in een nieuwe partij met de naam 'Solidariteit'. Kasparov nodigde uiteraard zijn fans, de internationale pers uit. De berichtgeving vertelt ons niet dat onze oppositieheld tijdens de verkiezing van de partijleider op plaats vijf eindigde, achter vier kameraden van Boris Nemtsov - het deel van SPS dat neemt mee mocht of wilde in het 'Pravoe Delo' project. Kasjanov en Ryzjkov doen overigens niet mee.

Buitengewoon opmerkelijk is de benoeming van voormalig SPS voorzitter Nikita Belykh tot gouverneur van de Kirov regio. "Nikita Joerevitsj heeft zijn ziel aan de duivel verkocht", jammert Maria Gaidar. "Een voormalig oppositiefiguur wordt beloond omdat hij zijn eigen partij heeft verzaakt en steun heeft gegeven aan het opzetten van het nieuwe project 'Pravoe Delo". "Het einde van SPS is voor een groot deel zijn schuld en verantwoordelijkheid," aldus Gaidar. Nemtsov zegt niet langer politieke contacten met Belykh te kunnen onderhouden. "Hij is nu immers deel van de macht en wij zijn de echte oppositie. Belykh staat nu aan de andere kant van de barricade". De scheidslijnen worden dieper en dieper.

VR politicus Volodin ziet andere scheidslijnen. Belykh blijft volgens hem gewoon oppositie. "Nu heeft een vertegenwoordiger van de oppositie de kans om zijn waarde te bewijzen. Als er fouten gemaakt worden, zullen we hem bijstaan. We hopen natuurlijk dat dit niet hoeft te gebeuren," zegt Volodin netjes, zich realiserend dat de president van hem verwacht dat zijn partij ruimte biedt aan politieke concurrenten. De Kirov regio is overigens verre van een eenvoudige klus. Het gemiddeld inkomen ligt met minder dan 11.000 roebel per maand ver onder het gemiddelde. Weinigen rekenen erop dat Belykh slaagt.

No comments: