12/23/08

Crisisverschijnselen

Ekspert informeert bij de regionale redacties naar de impact van de kredietcrisis. De algemene conclusie: De crisis bestaat, maar een grote depressie is ver weg. "De mannen hebben haastig kruisjes hebben geslagen, maar de crisis is niet losgebarsten." De overheid en het bedrijfsleven hebben de standaard stappen doorlopen om zich voor te bereiden op de aankomende rampspoed. De aangekondigde crisis heeft hen efficiënter en bestendiger gemaakt.

"De financiële sector is gestabiliseerd. Banken worden overgenomen door andere banken, maar van een panische bankrun en een totale stop van kredietverstrekking is geen sprake. … Rusland heeft geen echte kredietcrisis gekend. De kredietcrisis in het westen is een crisis door slechte schulden. Rusland had geen slechte schulden, slechts schulden aan het westen, waarvan de herfinanciering nu wordt opgevangen door het budget en het stabiliteitsfonds." De banken kiezen echter wel voor een conservatieve strategie, waardoor het te verwachten is dat de situatie op de korte termijn nog zal verslechteren." Een quote uit een ander artikel: "Ik wil het een vertrouwenscrisis noemen, geen liquiditeitscrisis. Bedrijven (en banken, JM) geven schoorvoetend geld uit. Ze willen hun kapitaalvoorraad vergroten".

Het artikel behandelt de economische situatie in vijf van de zeven macroregio's: De economie van de Oeral is de laatste jaren 'ge-post-industrialiseerd'. Het aandeel diensten en productie voor de eigen regio is toegenomen ten opzichte van de grote industrieën. De klap van de dalende grondstofprijzen (staal, koper, aluminium) komt daarom minder hard aan. De massaontslagen beperken zich tot de metaalsector. De dalende belastinginkomsten zullen wel een flink effect hebben op de overheidsuitgaven in 2009 en 2010. Per regio kunnen de tekorten op het budget in 2009 oplopen van 4 tot 20%.

Het zuiden van Rusland lijkt tot nu toe het minst getroffen. De regio is sterk afhankelijk van de handel. Deze sector vreest een kettingreactie van betalingsachterstanden', maar deze blijft voorlopig uit. Banken zijn volgens Ekspert nog steeds geïnteresseerd in het crediteren van de voedselindustrie. De geplande investeringen worden doorgezet. Dat lijkt ook zo te zijn voor de aangekondigde bouw van nieuwe cementfabrieken.

In Siberië heeft vooral mijnregio Kemerovo het zwaar. De goed presterende landbouw houdt de andere regio's overeind. (8,8% groei in 2008, aldus Poetin) Het Volgagebied wordt sterk getroffen door de crisis. Daar bleef de economische groei de laatste jaren al achter. Nieuwe investeringen worden afgeblazen. De auto-industrie lijdt onder een afname van de vraag.

De regio's in het noordwesten van Rusland verschillen sterk van elkaar. Een stad als Sint-Petersburg zal de komende twee jaar flink moeten bezuinigen. Tegelijk is de vraag naar arbeid nog steeds erg hoog. Hoge werkeloosheid wordt dan ook niet verwacht.

Een van de langzaam leeglopende zeepbellen zijn de telefoonwinkels. Volgens consultant Savin zal het aantal winkels met 30 tot 40% afnemen. De extravagante ondernemer Tsjitsjvarkin moest twee maanden terug het meerderheidsbelang in zijn telefoonwinkel imperium Evroset verkopen. Hij heeft zich er nog niet mee verzoend: "Binnenkort zijn onze telefoonsalons net zo vies en stinkend als de telefoonwinkels in Europa." Tsjitsjvarkin schetst een somber beeld: "Na 11 januari komen 3 tot 4 miljoen van de Russische burgers niet uit hun dronken roes. Werk is er niet meer te vinden."

De overheid koopt een meerderheidsaandeel in de motorfabriek Satoern. Satoern ontwikkelde de nieuwe motoren voor het nieuwe vliegtuig van Russische makelij, de superjet, en is daarmee op innovatief gebied een van de weinige succesverhalen van Rusland. Eigenaar Lastosjkin heeft zich jaren verzet tegen wens vanuit de overheid om de fabriek te betrekken in de staatsholding Rostechnologie. Twijfelachtige overheidscontroles en de kredietcrisis en hebben Latosjkin uiteindelijk de das omgedaan. Poetin kwam het de arbeiders zelf vertellen.

Het Britse bedrijf in Russische handen Sibir Energy wil twee van de grootste aandeelhouders uit de brand helpen. Sjalva Tsjigirinskii bezit samen met sigarettenmagnaat Igor Kesajev 47% van het bedrijf. Tsjigirinskii ontwikkelt pretentieuze real estate onder andere in Moskou. Het stadsbestuur van Moskou bezit indirect 18% van Sibir Energy. Vorige week kondigde Tsjigirinskii de bouw van de Russia toren in Moskou stop te zetten. De Russia toren moet het hoogste gebouw in Europa worden. Sibir Energy wil alle projecten van Tsjigirinskii opkopen voor $340 miljoen. Gebeurt dit niet dan zal Tsjigirinskii gedwongen zijn de aandelen in Sibir Energy verkopen en valt het bedrijf in anderen handen. De vraag is wat de kleine aandeelhouders van dit plan vinden. Sibir Energy staat op de Londonse AIM beurs en valt onder Britse wetgeving.

Rosneft heeft de afgelopen twee maanden ruim $4,5 miljard dollar van de staat geleend.

Vanaf 1 januari krijgt de economie een positieve impuls door belastingverlagingen, schrijft Rossiiskaja Gazeta.

No comments: