5/15/08

Rostechnologie

Het hoofd van het staatsbedrijf Rostechnologie, Sergei Tsjemezov heeft een nieuw voorstel ingediend bij de regering. De lijst van bedrijven die tot de holdingstructuur zouden kunnen gaan behoren is uitgebreid van 250 tot meer dan 500 bedrijven. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de defensie-industrie. Overigens was al eerder overeengekomen dat de overheid een gouden aandeel in deze bedrijven in handen houdt. Het is echter onduidelijk of de overheid in de raden van bestuur zal worden vertegenwoordigd door directeuren van Rostechnologie of door ‘onafhankelijke’ overheidsfunctionarissen.

Daarnaast wil het staatsbedrijf zeggenschap krijgen over zes Federale Doelgerichte Programma’s (FTsP). Dit betreft aanbestedingen ter waarde van meer dan 1 triljoen roebels, waarvan bijna 730 miljard uit het federale budget. Naast de ministeries van defensie en industrie ontstaat er dan een derde (overheid) opdrachtgever in de defensie industrie. De beide ministeries betwijfelen of dat het doel van optimalisatie dient.

Experts zeggen dat geen oligarch ooit een dergelijk ‘sprookjesachtig’ mandaat heeft gekregen. ‘Er ontstaat een machtsmonopolie in de defensiesector met minimale mogelijkheden voor controle van de kant van de overheid. Voorstanders van het plan gaan ervan uit dat een staatsbedrijf een effectievere opdrachtgever zal zijn dan de ministeries. (Kommersant)

No comments: