5/15/08

1 mei

Een TV recensent schrijft in Rossiiskaja Gazeta: “De eerste mei is definitief ‘gedeideologiseerd’. Het is niet langer een dag van internationale solidariteit met de arbeiders, maar de zoveelste vrije dag, of om precies te zijn twee vrije dagen. Het merendeel van de burgers is niet geïnteresseerd in deelname aan de op 1 mei georganiseerde demonstraties, schrijft Ekspert. Volgens onderzoek van VTsIOM ziet slechts 10% van de Russen aanleiding om tijdens de vrije meidagen met vlaggen en spandoeken de straat op te gaan. In 2005 was dit 12%.

Volgens onderzoeksbureau Romir brengt 34% van de ondervraagden 1 mei buiten de stad door. 30% maakt een wandeling binnen de stadsgrenzen. 25% bezoekt familie of vrienden. 22% blijft thuis en 11% moet werken.

Er vonden in Moskou 6 grote demonstraties en 8 manifestaties plaats, waaraan ongeveer 30.000 mensen deelnamen. (Dit lijkt me nog veel minder dan 10%, JM) Er waren 9000 politieagenten, ME’ers en soldaten op de been, zo staat er in een tweede artikel van Ekspert.

Verenigd Rusland organiseerde een gezamenlijke actie met de Federatie voor Onafhankelijke Vakbonden onder de banier ‘Sociale politiek; praktische realisatie’ en de leuze ‘Rusland 2020’. De kinderen van de hoge partijfunctionarissen reden mee op een locomotief. Corruptie, klonk er uit de megafoon, Nee! Bureaucratie? Nee, riepen de bureaucraten.

De KPRF en linkse groeperingen begonnen aan de andere kant van de stad: anjers, gepensioneerden, revolutieliederen onder begeleiding van de trekharmonica. Daarachter de nationaal bolsjewieken en de anarchistische skinheads, de laatste met zwarte spandoeken met de tekst: Vrijheid, gelijkheid en piraterij.

Ongeveer 100 man liep mee met de demonstratie van de beweging tegen illegale immigratie: ‘vrede, arbeid, mei, gastarbeiders scheer je weg.’ Elders werden 30 ‘anarchisten’ opgepakt. Zij tergden de ordebewakers door een manifestatie te willen houden op een plaats waarvoor er geen vergunning was verleend. Vier van hen konden door hun ouders bij het bureau worden opgehaald.

No comments: