5/15/08

Private bewakingsbedrijven

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil de wet voor private bewakingsbedrijven (TsOP) aanpassen. Er zijn in Rusland 27.000 bewakingsbedrijven actief met in totaal 800.000 medewerkers. De markt groeit jaarlijks met 15 tot 20%. In Moskou is nog slechts 30% van de bewakers werkzaam geweest in de rechtshandhaving of het leger. Veel hebben niet eens de dienstplicht doorlopen. Jaarlijks komen er 50.000 klachten binnen over bewakers. Private bewakingsbedrijven worden gebruikt voor gewelddadige overnames van bedrijven en agenten worden soms niet toegelaten op bedrijfsterreinen.

“Het moet verboden worden om privélegers op te bouwen.” Volgens het voorstel worden de wapens die bewakingbedrijven gebruiken eigendom van de politie en vervolgens (gratis) verhuurd aan de bewakers. Zo kunnen er beperkingen worden ingevoerd op het kaliber wapens. Ook mogen de bewakers zich niet langer in camouflagekleding kleden. Het verschil met militairen moet duidelijk zichtbaar zijn.

De individuele aansprakelijkheid van bewakers wordt duidelijker omschreven. Wie over de schreef gaat mag niet langer in de branche werken. Is er sprake van systematische overtredingen van de kant van de leiding, dan wordt ook het bedrijf bestraft.

No comments: