4/14/08

Liberale oppositie

De liberale oppositie kwam vorige zaterdag bijeen in hotel Angleterre in St. Petersburg. De huur van het hotel zou betaald zijn door een Russische zakenman, die anoniem wil blijven. Niet aanwezig waren Kasjanov, Ryzjkov en Reznik. De laatste moest zich melden bij het politiebureau, schrijven onder andere Kommersant en Ekspert.

De democratische beweging heeft geen vijand nodig, het doet zichzelf al voldoende kwaad aan, concludeert Rossiiskaja Gazeta. Ongeveer 200 Jabloko leden waren op de conferentie afgekomen. Jablotsjnik Amosov riep op tot het organiseren van regionale conferenties. Een beweging zou immers van onderop moeten starten. Kommersant schrijft dat dit zeker een vereiste is, want tot een vereniging van bovenaf zijn de heren niet in staat.

Boekovsky, weer eens overgevlogen uit Londen, denkt dat een formele partij of organisatie onmogelijk is in dit politieke klimaat. Hij wil een massale verzetsbeweging. Belykh van de SPS daarentegen wil wel een verenigde democratische partij, overigens in samenwerking met de linkse krachten. De advocaat van Khodorkovsky, Joeri Sjmidt noemde de SPS en Jabloko loosers, omdat ze niet samen kunnen werken. Kasparov riep maar weer eens dat er eerst eerlijke verkiezingen moeten komen. Volgens Nemtsov zouden de democraten zich moeten omscholen van sprinters naar stayers, met het vizier op het jaar 2020. Ondertussen zouden ze voorlichting moeten geven, de strijd moeten aangaan voor vrije vakbonden en de misdaden van Poetin aan het licht brengen.

Radzichovsky toont zich in zijn column een teleurgestelde liberaal aan de zijlijn van de politiek: “Oppositiepartijen zoals SPS en Jabloko leven nog slechts om één reden: de heilige plaats (van het liberale gedachtegoed, JM) is leeg. In de bestuursjaren van Poetin is de middenklasse gegroeid. Er is een vraag naar verantwoordelijke liberale ideologie. Verenigd Rusland vult in economische opzicht deels dit gat.” Ik vat enkele alinea’s samen: Zonder alternatieven voor deze ideologische ruimte blijft men kijken naar de bekende liberale gezichten, hoe bont ze het ook maken met hun samenwerking met de Nationaal Bolsjewieken en interne ruzies. Radzichovsky weer: “Leert de oppositie eens de les uit haar pijnlijke geschiedenis of blijft het de overheid overal de schuld van geven? … Mensen die minder dan 2% van de stemmen gehaald hebben betwisten de legitimiteit van een persoon die 70% van de stemmen gehaald heeft! Het bevalt hen niet hoe de campagne gevoerd is. Dat is begrijpelijk. Maar waarom is het nodig zulke onzin uit te kramen. Wat is het voor een politiek autisme wanneer iemand zegt dat wat hem niet bevalt, geen plaats heeft in de wereld. Agressieve incompetentie is het, de zoektocht naar de vijand, tsjekisten onder het bed, een echte fobie voor de overheid, een strijd voor de strijd als een middel van politiek voortbestaan. Als dat alles liberalisme en pluralisme is, wat is dan een autoritair, militair bewustzijn? Vijandigheid is er in onze politiek ruim voldoende. Verstand is er weinig en voorbeelden van dialoog zijn er niet.”

No comments: