4/14/08

Regering en media

Het regeringsgebouw is sinds 7 april gesloten voor journalisten. Het Witte Huis gaat over tot hetzelfde persregime als het Kremlin. Dit betekent dat de journalisten uitsluitend toegang krijgen bij persconferenties gekoppeld aan een regeringsoverleg en andere protocollaire aangelegenheden. Verder krijgen zij hun persberichten per e-mail en kunnen zij telefonisch contact opnemen met de persdienst tussen 9.00 en 20.00. Informele communicatie tussen medewerkers van het Witte Huis en de pers is verboden.

Sinds 1991 hadden journalisten (geen camera’s) tussen 9.00 en 18.00 vrije toegang tot het regeringsgebouw. De laatste tijd gold dit alleen voor geaccrediteerde journalisten van de centrale media. De vijfde verdieping van de premier was al verboden terrein.

Uiteraard wordt de verandering in verband gebracht met de komst van Poetin. Hij voerde in 2000 gelijksoortige regels in voor het Kremlin. Volgens Kommersant steeg vervolgens het aantal anonieme meldingen en lekken uit de Presidentiële Administratie. Kommersant toont ook een bescheiden medelijden met de vicepremiers. Zij hebben geen eigen persdiensten en moeten hun communicatie dus straks via de centrale persafdeling van het Witte Huis verzorgen. De ministers hebben hun eigen persafdelingen.

Zie ook dit artikel in Kommersant Vlast

No comments: