4/14/08

Kort nieuws maatschappelijk

Vanuit het parlement en de Maatschappelijke Raad gaan er veel stemmen op voor zwaardere straffen voor pedofilie en ander vormen van kindermishandeling. Dit jaar stierven er in Rusland 2500 kinderen als gevolg van geweld. Er wordt onder andere gesproken over verplichte en onverplichte vormen van chemische sterilisatie.(Kommersant)

Er wordt veel geschreven over een cellulosefabriek aan het Baikalmeer. De Federale Milieudienst wil de vervuilende fabriek sluiten. De gouverneur wil dat Poetin de ‘Sovjet’ fabriek laat verplaatsen naar een ander locatie, maar heeft inmiddels naar eigen zeggen om andere reden zijn ontslag ingediend. De fabriek zelf zegt bijna gereed te zijn met het installeren van een adequaat zuiveringssysteem. De locatie schijnt ook op het verlanglijstje te staan van de projectontwikkelaars die het toerisme aan het meer willen ontwikkelen. (Kommersant, Rossiiskaja Gazeta en Ekspert )

Rossiiskaja Gazeta rapporteert succes bij het bestrijden van corruptie tijdens overheidsaankopen. Programma 94-F3 monitort aan tenders deelnemende bedrijven. Software, nu in gebruik bij de centrale inkoop organen van onder andere Moskou, St. Petersburg en de Rostov Oblast, zoekt terugkerende combinaties van twee of meer bedrijven die aan dezelfde tenders meenemen. Bij herhalende combinaties is de kans groot dat er in de praktijk maar een bedrijf meebiedt. De anderen zijn dummy’s. De Nationale Transparantie Rating schat de jaarlijkse overheidsverliezen ten gevolge van georkestreerde tenders op 150 miljard roebel.

Rusland heeft de structuurconventie inzake tabakscontrole van het WHO geratificeerd. Tabaksreclame moet binnen 5 jaar grotendeels verdwenen zijn. De pakjes krijgen waarschuwende opdrukken. De accijnzen gaan stijgen en verkooppunten worden beperkt. Nu rookt 65% van de mannen en 30% van de vrouwen. Jaarlijks worden er 414 miljard sigaretten gerookt.(Kommersant)

No comments: