4/14/08

Unie van Industriëlen en Ondernemers

De ‘gekozen president’ Medvedev ontmoette op 8 april een 22 koppige delegatie van de Unie van Industriëlen en Ondernemers. Tijdens een gelijksoortige bijeenkomst in juli 2000 stelde Poetin zijn voorwaarden aan de oligarchen. Medvedev werd vergezeld door Nabijoelinna en Soerkov.

Medvedev: “Het is tijd voor het grote bedrijfsleven om de productiestructuren tot op de wortel te herzien. Zo moet er bijvoorbeeld meer gebruik worden gemaakt van outsourcing, moet men ophouden met de in de Sovjet tijd ontstane gigantische technologisch gesloten kombinaten en het MKB betrekken bij de levering en onderhoud van machinerie. (Ekspert)

President van RSPP Sjogin benoemde de belangen en zorgen van het grote bedrijfsleven. “De belangrijkste factoren voor de Russische concurrentiepositie zijn de toepassing van energiebesparende technologieën, een efficiënter gebruik van (nieuwe) materialen en beter opleiding van specialisten gericht op een innovatieve economie.”(Kommersant)

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de toekomstplannen elkaar opvolgen. Voor het plan 2020 aangenomen wordt zouden er nog enkele zaken moeten worden geregeld; (1) de bescherming van het private eigendom (2) de wetgeving inzake vijandelijke overnames (3) stimulering van een gezonde concurrentie in de private sector (4) de basis van de pensioenhervormingen en (5) het vraagstuk inzake de verlaging van de winstbelasting.

Vooral het laatste vinden de ondernemers belangrijk. Zelfs wanneer er besloten wordt dat dit niet eerder kan dan 2010, laat dat dan zo snel mogelijk worden besloten, dan weet het bedrijfsleven waar het aan toe is. Medvedev zei toe het tekenen van het lange termijnplan uit te zullen stellen, zolang er nog geen zekerheid is over de belastingen. Poetin wil het plan 2020 al in mei tekenen. Een eerste verschil van inzicht?

Mordasjov van Severstal merkte op dat 54% van de bedrijfsdirecteuren zich zorgen maakt over het vinden van personeel. Hij pleitte voor een liberaler migratiebeleid. Jakoenin van de Russisch Spoorwegen antwoordde dat er voldoende immigratie is, maar vooral ongeschoolde arbeiders. Rusland zou meer moeten doen om hooggeschoold personeel aan te trekken. Deripaska klaagde over de vertraging rondom bouwprojecten. Eerst moeten er vergunningen komen, vervolgens zijn er geen bouwmaterialen. Ook vroeg hij Medvedev het milieubeleid voorlopig te ontzien. Fabrieken die nog in de sovjet periode gebouwd zijn hebben tijd nodig, 5 tot 6 jaar, om hun zaakjes op orde te krijgen en het milieu te ontzien.

No comments: