4/14/08

Gouverneurs

Er wordt met argusogen gekeken naar de machtsverhoudingen tussen de toekomstige president en premier. Zo ook toen de Minister van Regionale Ontwikkeling Kozak verslag uitbracht aan premier Zoebkov. Kozak vertelde in vergelijking tot oktober 2007 weinig nieuws. Er komt een systeem met economische parameters ter beoordeling van de regio’s. Financiële middelen van het federale centrum zullen volgens mathematische economische principes in plaats van politieke overwegingen worden verstrekt. De functie van de presidentiële afgevaardigden zal opnieuw geprofileerd worden of mogelijk verdwijnen.

Toch lijkt het nu in het licht van Poetin’s premierschap ineens alsof Poetin middels Kozak de door Poetin zelf opgerichte tussenlaag van presidentiële afgevaardigden inclusief zijn macht over de gouverneurs meeneemt van de Presidentiële Administratie naar de regering.

Deels is dat ook zo. Kozak’s ministerie en dus de regering krijgen een instrument in handen waarmee zij een soort motie van wantrouwen kunnen uitspreken tegen een gouverneur. Het blijft echter de president , die gouverneurs ontslaat en benoemt. Ook hier dus niet zozeer een verstoring van de bestaande machtsbalans, maar het ontstaan van meer checks and balances. (Rossiiskaja Gazeta)

No comments: