4/14/08

Verenigd Rusland nieuwe stijl

Met het voorzitterschap van Poetin zal de interne discussie in de partij een belangrijkere plaats krijgen.

Columnist Radzichovsky geeft goed weer waarom er iets moet veranderen: “Politieke concurrentie is een systeem van publieke checks and balances. Niet alleen kunnen veel domme fouten vermeden worden. Nog belangrijker dan het resultaat is de waarde van het proces. Het is een politieke, ideologische markt, een levend zelfregulerend politiek leven. Zo’n show amuseert de mensen en geeft hen het gevoel dat ze betrokken zijn bij het politieke proces. Dergelijke concurrentie, zulke schermutselingen zijn een school voor de samenleving en politici. Zij en anderen leren zich een cultuur van constante dialoog aan, de vaardigheid om de reflexen van holbewoners te negeren en te luisteren naar diegenen met wie ze het niet eens zijn.”

“De ‘partij van de macht’ kruist nooit en nergens de degens met de oppositie. Ja, eigenlijk is er geen oppositie, slechts modderkluiten in de berm. Het is een pyrrusoverwinning, een overwinning van de politiek op het politieke proces zelf. Het volk voelt een grootse vervreemding van de politiek. Ja ditzelfde volk dat totaal geen sympathie heeft voor de oppositieleiders of hun ideeën en niet op hen zal stemmen, ditzelfde volk ervaart een grootse verveling en zwaarmoedigheid door het gebrek aan een politiek leven, dat wil zeggen concurrentie in de politiek.”

Op de korte termijn ligt de nadruk binnen VR op discussie tijdens partijcongressen en in de vorm van politiek clubs. Sommige politicologen voorzien op de lange termijn een splitsing van de partij langs ideologische (In Nederland zullen we sneller beleidsinhoudelijk zeggen) fracties. Dergelijk theorieën gaan er van uit dat de heersende elite een tweepartijenstelsel naar Amerikaans model zou willen scheppen.

Ekspert schrijft dat op de vorige partijbijeenkomst in december 2007 al ‘de officiële toestemming werd gegeven om ruzie te maken.’ Het clubleven leefde vervolgens sterk op. In januari en februari organiseerde de TsSKP, het centrum voor sociaalconservatief beleid, een Ruslandbrede conferentie over de belangrijkste vragen inzake de ontwikkeling van het land. De liberaalconservatieve club van 4 november werd in 2005 opgericht door VR parlementariër Pligin en de hoofdredacteur van Ekspert Fadejev. De Staatspatriottische Club is relatief nieuw. Leider is Irina Jadova.

Politicoloog en parlementariër Sergej Markov stookte tijdens de partijbijeenkomst het vuurtje op “We hoeven niet bang te zijn vooreen schisma binnen de partij. Er is immers al een strijd tussen clans binnen de partij. Maar die is verborgen. Laten we die discussie openbaar maken. Waarom gelooft u niet dat VR een levende partij is?” Zonder echte conflicten zou de partij volgens Markov verworden tot een CPSU, parafraseert Ekspert.

De drie clubs en de partijtop tekenden ‘een charter voor gezamenlijke inspanning ter versteviging van het systeem van interne partijdiscussie’. Isajev van de TsSKP: “We gaan het clubleven niet juridisch formaliseren. De clubs blijven onafhankelijk van de partij. Er zal geen verplicht lidmaatschap worden ingevoerd. Deelname aan de discussies is vrij. Vertegenwoordigers van een club kunnen de bijeenkomsten van een andere club bezoeken.“

Uitgaand partijleider Gryzlov spreekt tegen dat de clubs de basis gaan vormen van verschillende fracties binnen de partij. Hij herhaalt zijn eerdere uitspraak dat ‘beren niet vliegen’. Hij doelde indertijd op geruchten dat er zich twee vleugels binnen de partij formeerden.

Op de partijbijeenkomst van 14 en 15 april werd er gediscussieerd in acht themagroepen, schrijft Ekspert: ‘Onze democratie’. Moderator is Valerii Fadejev, hoofdredacteur van Ekspert. ‘Wat is innovatie’. Moderator is Olga Dergoenova van de bank VTB (voorheen Microsoft) en deelnemers o.a. Tsjemezov van Rosoboroneksport en Melamed van Rosnanotech. ‘Op zoek naar de middenklasse’ met Igor Joergens, vicepresident RSPP, minister van gezondheidszorg Golikova, en de directeuren van onderzoeksbureaus FOM en VTsIOM. ‘Technologie van het leiderschap’ met RSPP president Sjogin. ‘Recht vs. Corruptie’ met advocaat Anatoly Koetsjerena. ‘De nieuwe elite van Rusland’ met gouverneur Aleksandr Khloponin en de directeur van telecommunicatiebedrijf Evroset Tsjitsjvarkin. ‘Grootse cultuur en het verzetten van de bakens’ en ‘ De globale wereld en de ambities van het huidige Rusland’.

Partijlidmaatschap is niet verplicht voor deelname aan de discussiegroepen. Vorobjov van het organisatiecomité is overtuigd dat de initiatieven van VR zo daadwerkelijke steun kunnen krijgen in de publieke opinie en onder experts.

No comments: