4/1/08

Meer maatschappij

Europese Universiteit
Na persoonlijke interventie van gouverneur Matvijenko is de schorsing van de Europese Universiteit in Sint Petersburg beëindigd. Dit is goed nieuws voor de universiteit en haar studenten. Dit staaltje liberaal populisme van Matvienko voedt echter de twijfel. Aangewend voor de goede zaak of niet; telefoonrecht is telefoonrecht. (Kommersant)

Compensaties onrechtmatige gevangenisstraf
Rossiiskaja Gazeta publiceert een nieuw reglement voor de betaling van compensatie voor onrechtmatige gevangenisstraf. Nu betaalt de regionale overheid de som uit en wordt vervolgens gecompenseerd vanuit de staatskas. De compensaties zouden nu sneller uitbetaald kunnen worden. in Boerjatië werd recent aan Michail Romanov 450.000 roebel ( ~12.000 euro) toegewezen ter compensatie van 4 jaar gevangenisstraf voor een moord die hij uiteindelijk niet gepleegd bleek te hebben. Vorig jaar kreeg Abdoel Isajev uit Khakasia 1 miljoen roebel (~27.000 euro) voor ook vier jaar. De krant noemt een reeks regio’s in het Wolgagebied waar vorig jaar in totaal 26 personen een compensatie kregen toegewezen. Op de ‘prijslijst ‘ staan ook 30 to 90.000 roebel voor mishandeling door een agent en 5000 roebel voor een onwettige aanhouding.

Agrarisch TV kanaal
Medvedev beloofde de boeren tijdens een groot landbouwcongres in Barnaul een agrarisch TV kanaal. Het kanaal moet over 6 tot 8 maanden operatief zijn. Je realiserend dat decennia sov- en kolchozen het grootste deel van de in honderden jaren van landbouwkennis verkwanseld hebben is het geen gek idee om die kennis die er nu is op dit gebied actief te gaan verspreiden . De boeren moeten echter wel over op digitale televisie. Anders is het kanaal niet te ontvangen. In het kader van de strijd met het juridisch nihilisme komt Medvedev ook met een juridisch kanaal: ‘wet TV’. (Kommersant)

Staking mijnwerkers
Er wordt gestaakt in een mijnschacht in de Sverdlovsk Oblast. 107 mijnwerkers komen pas weer naar boven wanneer hun maandsalaris verhoogd wordt van 17.000 tot 25.500 roebel en de onbetaalde werkdag op zaterdag wordt afgeschaft. Ook beschuldigen zij het management ervan de door de arbeiders aan de vakbond gemaakte betalingen niet over te boeken. Mijnwerkers uit nabij gelegen schachten betuigen hun steun, maar werken door. (Kommersant en Rossiiskaja Gazeta)

Paspoorten voor kinderen
Hoofd van het Staatscomité voor jeugdzaken en voormalig Nasji leider Jakimenko oppert het idee om elektronische paspoorten voor kinderen in te voeren vanaf de leeftijd van 14 jaar en het liefst zelfs 3 jaar. Dit voor het monitoren van de talenten van kinderen. Binnenkort start er een vrijwillig experiment. (Kommersant)

Hospitaal in Taroesa
Rossiiskaja Gazeta interviewt Anatoly Artamonov, gouverneur van de Kaloega Oblast. Het plaatsje Taroesa werd de afgelopen weken wereldnieuws vanwege een schandaal rond het hospitaal van de jonge artsen Maksim Osipov en Artem Ochotin. Zie bijvoorbeeld dit artikel. De artsen en hun provincieziekenhuis zijn een voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid. De lokale burgemeester stuurde echter aan op een rampkoers die tot sluiting van het ziekenhuis zou leiden.

Artamonov legt uit dat de burgemeester inmiddels uit zijn functie is gezet door de gemeenteraad. Dit kan waneer er gekozen is voor het model van ‘city-manager’. Zijn tweede opmerking is dat het hospitaal van beide artsen de laatste weken te veel wordt opgehemeld. Van een uniek cardiologisch centrum in Taroesa is er geen sprake. “Dat wil niet zeggen dat we dokter Osipov en dokter Ochotin, hun enthousiasme en doorzettingsvermogen niet nodig hebben. We zullen ze helpen, zoals we dat al eerder gedaan hebben.”

Vervolgens toont Artamanov zijn ergernis over de (internationale) publiciteitscampagne van de maatschappelijke organisatie betrokken bij het hospitaal. (Onverantwoordelijke op het buitenland gerichte) maatschappelijke organisaties dienen zich niet te bemoeien met een delicaat onderwerp als de gezondheidszorg, aldus de gouverneur. De journalist van Rossiiskaja Gazeta dient hem van repliek. “Zonder de media zou niemand van de situatie af geweten hebben, is het niet? En verdenkt u onze krant soms dat wij koren op de molen zijn van één of ander ‘niet jouw Rusland’?” Het antwoord op de retorische vraag staat niet afgedrukt. Voor een gouverneur van een kleine regio is de federale krant blijkbaar niet bang.

No comments: